Šeranić: U Republici Srpskoj dostupno pet vrsta vakcina protv virusa korona

Vijesti 19. jul 202115:01
Izvor: Fena

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da iskoriste povoljnu epidemiološku situaciju i odazovu se masovnoj imunizaciji u okviru kampanje "Dani otvorenih vrata" koja se sprovodi u lokalnim domovima zdravlja u RS, gdje je, kao i u Srbiji, dostupno ukupno pet vrsta vakcina.

Šeranić je naveo da su domovima zdravlja obezbijeđeni neophodna logistika i potrošni vakcinalni materijal, te da je na domovima zdravlja i lokalnim zajednicama da se što više uključe u proces vakcinacije, odnosno animaranja građana.

On je apelovao da građani iskoriste period povoljne epidemiološke situacije kako bi se u narednih mjesec i po dana što veći broj imunizovao.

Cijena uslovljena od ponuđača

Šeranić je podsjetio da je u petak, 16. jula, stigao kontingent od oko 25.000 vakcina druge komponente “sputnjik ve” i da su danas bočice upućene Agenciji za lijekove na kontrolu kvaliteta serije.

“Čim dobijemo dokument od Agencije te količine za revakcinaciju dolaze u domove zdravlja, i oni će pozivati građane”, izjavio je Šeranić u Doboju gdje je danas posjetio Higijensko-epidemiološku službu /HES/ u Domu zdravlja i zajedno sa rukovodstvom ove ustanove i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem prisustvoao procesu vakcinacije građana protiv virusa korona u okviru kampanje “Dani otvorenih vrata”.

On je naveo da su od proizvođača dobili potvrdu o kontinuiranoj isporuci kako bi se završio proces revakcinacije i nastavio proces vakcinacije sa novom količinom od 50.000 doza.

Šeranić je, komentarišući špekulacije o cijeni vakcine “sinofarm”, istakao da je cijena uslovljena od ponuđača i da je u cijenu uračunato i čuvanje vakcine, distribucija, te obezbjeđivanje transporta od mjesta polazišta do destinacije, što sve utiče na krajnji iznos.

Prema njegovim riječima, dobavljač “sinofarma” je kompanija “Krajina grup”.

Rukovodilac dobojskog HES-a Milena Brkić rekla je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi prvom dozom vakcine vakcinisano više od 11.000 građana, a revakcinisano 6.340.

Telefonska obavijest

“Na drugu komponentu vakcine `sputnjik ve` čeka oko 2.500 građana“, izjavila je Brkićeva i navela da će proces revakcinacije tom vakcinom biti u ARI ambulanti, o čemu će pacijenti biti telefonski obaviješteni.

Ona je navela da se vakcine za dobojsku regiju isporučuju ponedjeljkom i četvrtkom, i da je danas isporečeno oko 600 doza “sinofarma”.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da ukupan broj vakcinisanih građana, uključujući Dobojlije koje su vakcinisane van RS, iznosi oko 20.000, što prelazi 30 odsto ukupnog broja stanovnika, a cilj je u narednom periodu iznad 50 odsto.

On je pozvao sugrađane koje su vakcinisani van ove lokalne zajednice da o tome obavijeste i porodičnog ljekara, kako bi se znao tačan broj imunizovanih u cilju praćenja epidemiološke situacije i shodno tome donošenja odgovarajućih odluka i mjera, a sve da bi se izbjegle represivne mjere ili uskraćivanje određenih prava.

Jerinić je pozvao sugrađane da se odazovu masovnoj imunzaciji kako bi se predupredilo pogoršanje epidemiološke situacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar