Šeranić za N1: Što se budemo više vakcinisali, prije će kraj pandemije doći

Vijesti 21. jan 202213:00 > 13:08 0 komentara
N1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, u intervjuu za N1 je kazao da svaka pandemija ima svoj početak, vrhunac i kraj, te da što se budemo više vakcinisali, prije će pandemiji doći kraj. U intervjuu se osvrnuo i na peti val Covida 19, postojeće mjere, ali i na izazove u zdravstvenom sistemu.

Kako je istaknuo, zdravstveni sistem je pod velikim izazovima, a najveći je izazov kako pacijentima zbog drugih zdravstvenih potreba obezbijediti zdravstvenu zaštitu.

Sve je do pojedinca

Naveo je i da je peti talas karakterističan po velikom broju osoba koje su zaražene.

“Broj osoba koja su u bolnici ne prati isti broj osoba koja su zaražene u populaciji”, naglasio je.

Osvrnuo se i na mjere oko proteklih praznika, rekavši da sve zemlje imaju veći procenat zaraženih, te da ne misli da s nešto moglo uraditi drugačije u mjerama uoči praznika.

“Mi smo očekivali ovo u januaru, zato i jesu donesene mjere. Mislim da mjere koje su na snazi i koje se sprovode, građani ih dobro znaju, a sve je do toga kako će se ko pridržavati. Sve je do pojedinaca”, istaknuo je on.

Najbolja vijest je vakcina

Mišljenja je da su svi umorni i svima je ovo dosadilo. Kako je rekao, to se ne sviđa ni zdravstvenim radnicima koji rade ovaj posao, a ni građanima što su pod pritiskom i stalnim tenzijama.

“U skladu sa uredbom, mogućnost u zatvorenom prostoru je četiri osobe na 10 kvadrata, hajde da iskontrolišemo to i ako mjere ne mogu donijeti rezultate, onda ćemo razmišljati o drugim mjerama”, naveo je Šeranić.

Narod kao najbolju vijest očekuje kraj pandemije. Kakvo je njegovo mišljenje, kada to možemo očekivati?

“Najbolja vijest je vakcina, što se budemo više vakcinisali, u cilju da sačuvamo živote s tim će i kraj pandemije doći”, podcrtao je, dodajući:

“Što se budemo više pridržavali mjera, prije će doći kraj, jer svaka pandemija ima svoj početak, vrhunac i kraj”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!