Sevlid Hurtić: Arnaudija će donijeti radost u srca svim ljudima u BiH

Vijesti 07. maj 202413:16 0 komentara
Anadolija

Ovaj događaj ima višestruk značaj kojim nastavljamo snažno njegovati naše bogatstvo, naslijeđe i duhovne vrijednosti, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci.

Rekao je da je banjalučka i bh. ljepotica ponovo zablistala u autentičnom obliku, kao i prije više od četiri stoljeća.

“Ovim svečanim i radosnim činom upotpuniće se mozaik obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija će tako dodatno ukrasiti ovaj lijepi i prelijepi bh. grad na Vrbasu i vjerujem donijeti radost u srca svim ljudima u našoj domovini, prije svega vjernicima koji će u njoj obavljati namaz”, kazao je Hurtić.

On je dodao: “Neka ovo arhitektonsko remek djelo bude opomena, ali svjetionik za ljepšu budućnost u kojoj ćemo graditi povjerenje i zajedništvo. Arnaudija, nacionalni spomenik BiH ne bi bila na ovom mjestu ni danas ni prije 429 godina da nije bilo velikih i dobrih ljudi“.

Zahvalio je rukovodstvu Republike Turske, prije svega Recepu Tayyipu Erdoganu, i turskom narodu koji u kontinuitetu pomažu BiH i njene građane.

Prema njegovim riječima u kontekstu današnjih izazova i iskušenja neka 7. maj 1993. godine bude opomena, a 7. maj 2024. bude svjetionik da svi smognu više snage da obezbjede bolji život generacijama koje dolaze.

Obnovom Arnaudije završen je proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je izgrađena krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!