Sezona kupanja na Panonskim jezerima: Turistička sezona i zvanično otvorena u Tuzli

Vijesti 11. jun 202419:29 0 komentara

Sezona kupanja na Panonskim jezerima počela je 1. juna, a danas je turistička sezona i zvanično otvorena u Tuzli. Za 15. juni je predviđen besplatan koncert Gorana Karana, a poslije toga slijedi niz sadržaja.

Više od 370.000 posjeta zabilježeno je prošle godine na Panonskim jezerima, a ove godine se očekuje više 400.000 za šta će biti potrebno najmanje 55 sunčanih dana. Zbog kiše danas, jezera pusta. Međutim, nije tako bilo u proteklih deset sunčanih dana kada je zabilježeno više od 21.000 posjeta.

Majid Porobić, direktor JKP “Pannonica” Tuzla:

“U anketama u ovih deset dana smo primjetili da već imamo goste iz susjednih zemalja. Kompletne porodice dolaze i one su vjerovatno na smještaju negdje. I to je onaj segment koji nas veže u pravu turističku destinaciju godinama.”

Dio ponude su sajamski sadržaji, sportsko-rekrativni, plesno takmičenje, turniri u odbojci na pijesku, family day, zabave, večernji kocerti, između ostalog, nastupit će i Edo Majka. U jesen je planiran veliki skup motorista. Sve to zahtjeva odgovarajuću infrastrukturu.

Majid Porobić, direktor JKP „ Pannonica“ Tuzla:

“Na drugom jezeru smo proširili plažu za nekih 500 metara kvadratnih. Obnovili smo ulaze da naši gosti brže i jednostavnije uđu, posebno kada je velika gužva. Obezbijedili smo za dnevne ulaznice da gosti mogu višekratno ulaziti i izlaziti.”

Osim Panonskih jezera, posjetitelji obilaze i znamenitosti grada, posjećuju izložbe, koncerte, a posebno festival mladih Kaledioskop, potom raznovrsne sadržaje na Trgu slobode i ostavljaju novac u Tuzli.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle:

“Svi naši privrednici, ugostitelji, hotelijeri, imaju benefite korz dolazak gostiju koji će ovdje spavati, jesti, kupovati. Na takav način ćemo unaprijediti i poslovni ambijent.”

Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzla:

“Sve više je, ne samo smještajnih kapaciteta koji se razvijaju, svjedoci smo generalno gradnji ui Tuzli, a trend je da se čak i privtane stambene jedinice koje su nove na području grada Tuzle, stavljaju u funkciju turzima.”

Za sve je potreban čist grad, a očekuje se i gradnja javnog toaleta kojeg grad soli, nema.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle:

“Mi moramo unaprijediti higijenu grada na jedan veći nivo ukoliko želimo razvijati turizam. Napravili smo ogroman iskorak do sada, ali ćemo i dalje unaprijeđivati ovaj segment. Ali tu nam moraju pomoći sve građanke i građani.”

Privrednici, obrtnici, nevladin sektor svojim projektima pomažu u jačanju turističke ponude.

Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle:

“Mi im pružamo podršku i činimo sve ono što našu Tuzlu čini lijepom i atraktivnom i zaista jedinstvenom. I u kontekstu BiH i regiona kao grada koji je otvoren za sve i koji za sve uzraste i sve vrste posjetilaca, ima šta ponuditi”.

Osim Panonskih jezera, posjetitelji mogu obići izletište Ilinčica, sve popularniju Staru Majevicu, jezero Modrac. Ovaj grad sve više posjećuju skupine iz regije. Bilo to zbog slane vode ili, pak, ljudi u Tuzli, bitno je da se vraćaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!