Sigurnost ponovo nije bila glavna tema sjednice Skupštine KS

Vijesti 16. feb 202418:55 0 komentara

Uprkos tome što imamo daleko aktuelnije teme, zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na 11. sjednici ponovo su u fokusu izvještaji o radu iz 2022. godine. Ruku na srce, riječ je o dugogogodišnjim problemima. Jedan od njih je u zdravstvu - specijalizacija i duge liste čekanja. No, krenimo od prvog.

Jedan od mogućih razloga deficita specijalista za vladajuću većinu je dug proces specijalizacije. Isti traje oko 5 godina. Nezavidna pozicija posljedica je, kako navode, nebrige vlasti svih ovih godina.

“Možete vidjeti koliko se koja vlast brinula, pa evo 2018. godine je bilo nula u domu zdravlja, 2019. je bilo 30 – tada je bila vlada “Šestorke”, 2020. je bilo nula i tada je došla ona vlada koju su zvali “Petak 13”, 2021. opet je bila smjena vlasti, nula je bilo. Ali se taj dio, “Trojka” kada je došla, nadoknadio 2022. 45, i 2023. 31”, tvrdi Belma Kapo, zastupnica SDP-a u Skupštini KS.

Sa druge strane, za trenutno stanje u zdravstvu odgovorna su koruptivna djelovanja vladajućih, kažu opozicionari.

“Smatram da politike vladajuće “Trojke” na nivou zdravstva nisu na zadovoljavajućem nivou. Sve što smo mogli da vidimo iz ovih izvještaja jeste da se samo radi o određenim koruptivnim radnjama, zapošljavanju partikularnom, provođenju nekih javnih nabavki, nekih tendera, gdje se posao daje isključivo stranačkim kolegama ili nekim krugovima koji su jako blisko vezani za određenu političku stranku”, smatra Muamer Bandić zastupnik SBiH u Skupštini KS.

I tako se u krug loptica prebacuje od vladajućih do opozicije. Uporedo, problemi stoje, a pacijenti čekaju. I to veoma dugo čekaju na pregled, iako iz kantonalnog ZZO navode da su učinili sve da građanima osiguraju adekvatnu zdravstvenu uslugu.

“ZZO takođe finansira u potpunosti listu lijekova koja je najveća u FBiH, naši osiguranici imaju najšira prava. Obezbjeđujemo sva sredstva koja su potrebna našim osiguranicima. Svi osiguranici koji čekaju te deficitarne usluge preko tri mjeseca, svoju uslugu mogu obaviti u ovim ugovornim zdravstvenim ustanovama”, kaže direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac.

“Opet smatram da to nije dovoljno, taj rok je vrlo veliki, neki pacijenti nemaju vremena čekati 90 dana, vrlo se često se odlučuju mimo ZZO odnosno o svom trošku obaviti pregled ili pretragu”, ističe Vedrana Vujović, zastupnik DF-a u Skupštini KS.

I dok se raspravlja o onome što je bilo, ispod tepiha ostaje ono što nam se trenutno dešava. Ubistva, nasilje, obračuni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čini se da nisu dovoljni da bi sigurnosna situacija postala glavna tema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!