Silajdžić: NATO bi mogao poslati trupe ako rušitelji BiH isceniraju incidente

Vijesti 24. nov 202120:56 > 22:06 0 komentara
N1

Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije, u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem na N1 televiziji kazao da postoji mogućnost da NATO svoje trupe pošalje u Brčko i na Drinu i da bi tome mogli prethoditi iscenirani incidenti.

Govoreći o članstvu BiH u NATO-u, Silajdžić je mišljenja da bi to donijelo promjene u Srbiji.

“Jer bi tada oživjela jedna jaka struja normalne Srbije. Ovo što oni sada rade je sigurno na dugoročnu štetu Srbije. Ko normalan može širiti teritoriju, proširiti Srbiju na BiH ako nema dovoljno stanovništva za Srbiju. To su posljedica megalomanije, mitomanije”, naglasio je Silajdžić.

Silajdžić je nedavno pozvao NATO da pošalju trupe u Brčko i na Drinu.

“Nisam siguran da se to neće desiti imam neke informacije. O tome se ne govori, ali ako bude trebalo mislim da će ih i biti. Uostalom kao što se zna, volio bih da to ne treba, ali i to je mnogo bolje nego nositi se sa posljedicama onoga što se može desiti ovdje. Da bi se NATO ovdje uključio ono što se može očekivati je insceniranje incidenata koje može pobjeći izvan kontrole, a to bi uradili rušitelji BiH, ista ona politika koja je napravila genocid samo sada sa drugim sredstvima. Ja se toga bojima da bi oni nešto iscenirali i pokazali da se trebaju braniti od nas i da mi budemo agresori pa da se tako pun krug zatvori i postanemo svi isti”, dodao je.

Naglasio je da svi u BiH trebaju biti oprezni, ali ne i uplašeni.

“Ljudi jesu zabrinuti, ali nisu uplašeni do te mjere da prihvate sve što je krajnji cilj. Problem je što većina građana nema glasa i što se ide ususret onima koji su najglasniji. Ne polazimo od principa nego od gađenja požara na nekim mjestima”, naveo je Silajdžić.

Istakao je da je iznenađen potezima američke administracije jer se mnogo očekivalo od Joea Bidena.

“Mislim da tu postoji nedostatak komunikacije unutar američke administracije, nedostatak kontakata s obzirom na veliki broj pitanja koja se pojavljuju u svijetu. Svako ko zna BiH zna da se ne može polaziti od repa. Naravno da je bolje naći rješenje prije sankcija, ali ako ga nema šta onda. U Evropi postoji opozcija sankcijama i meni se čine da ne žele da razmišljaju o tome ili nisu svjesni onoga što se dešava u istočnoj Evropi. To mi liči na 30-te godine kao što mene u BiH stanje podsjeća na 90-te”, poručio je Silajdžić.

Silajdžić: BiH je unitarna država, ona nikada nije bila sastavljena ni iz čega

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!