Silajdžić u Pressingu: Genocid nije na prodaju, Vučić i Putin su vezani

Vijesti 24. nov 202121:52 > 22:01 1 komentar

Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije poručio je u Pressingu da genocid nije na prodaju i da to nisu transkacije te da se mora znati ono što se desilo na ovim prostorima.

Šta bi bilo sa Bošnjacima ako bi se BiH podijelila

Silajdžić kaže kako ne može znati odgovor na to pitanje, ali da može reći jedno, odnosno pazite dobro šta priželjkujete.

Poručujem to svima. Sabijete muslimane u taj muslimanski neki entitet i onda možete očekivati i reakcije. I teške reakcije. Nemojte gaziti po tim ljudima koji su se pokazali najboljim u ovom ratu“, poručio je.

Vučić sa Putinom

Komentarišući sutrašnji susret predsjednika Srbije i Rusije, Silajdžić kaže kako je “to sad javna linija”.

Naravno, Vučić i Putin su uvezani. Sve počinje iz Moskve. Za Moskvu je jeftin geostrateški poen da destabiliziraju Evropu, što im je cilj, na ukrajinskom i balkanskom frontu. S obzirom da je sva pažnja okrenuta prema Kini, Kina prima udarce. Ostavili su ovaj prostor nezaštićen. Mi smo izloženi jednoj velikoj sili koja prijeti BiH. Ne smijete se uključiti u NATO, poručuju, ali ja ipak mislim da ćemo biti članica NATO-a“, rekao je.

Govoreći o najavama Dodika za otcjepljenje RS, Silajdžić je komentarisao kako je sigurno da “oni ocjenjuju situaciju, testiraju”.

Sada reakcija iz EU nisu dobre. Kako je Merkel ocijenila da je Srbija centar stabilnosti ovjde kad zvanična Srbija stoji iza ovoga a iza njih Putin, kako to?“, upitao je.

Naglasio je i kako je dosta igranja s BiH, te da je došlo vrijeme da se uradi nešto ili da se ne uradi ništa. “Ovo što ja vidim sada, vodi nas u nove probleme, toga je dosta”, izjavio je.

O ulozi Turske u BiH Silajdžić je kazao “hvala svamome ko se prijateljski odnosi prema BiH”, ali da je osnovni problem što se međunarodna zajednica ponaša kao da se ništa ovdje nikada nije dogodilo.

“Mora se voditi računa o onome što se desilo ovdje”

Niko ne pominje ni presude ni ono što se dogodilo i očekuje da to zaboravimo. Nije genocid na prodaju, to nisu transkacije. Ovdje se mora voditi računa o tome šta se dogodilo ovdje i ova rješenja će odjeknuti cijelim svijetom. Loša rješenja, ukoliko ih bude, su poraz za sve demokratije u cijelom svijetu“, naglasio je.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja neće biti na Samitu za demokratiju kojeg organizuje Joe Biden. SIlajdžić o tome kaže kako je Srbija, koja će biti prisutna na tom samitu, izlobirala da bude na toj listi.

To govori da nismo demokratija, da nas tako posmatraju. Druga mogućnost je da ne žele dati legitimitet ljudima koji smatraju da nisu demokrati i koji momentalno predstavljaju BiH. Ovo će biti viđeno u svijetu kao naš poraz. Mi nismo demokratska zemlja a imamo izbore i tako demokratski feudalizam“, naveo je.

Za kraj je poručio da slavimo Dan državnosti unatoč velikim naporima rušitelja da je sruše te da on misli da ćemo dugo slaviti državnost BiH. Također, čestitao je svim građanima državnost Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare