Simbol Mostara i simbol nade u bolje sutra: Stari most je obnovljen na današnji dan prije 20 godina

Vijesti 23. jul 202419:34 > 19:54 0 komentara

Sagrađen u 16. stoljeću, srušen 1993. godine, a obnovljen na današnji dan prije 20 godina- simbol Mostara, Bosne i Hercegovine, dio kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Stari most kao simbol nade u bolje sutra bio je razlog da se tu okupe uz domaće - regionalni i svjetski zvaničnici te predstavnici UNESCO-a i Svjetske banke. Uz obilježavnaje godišnjice obnavljanja Mosta iskorištena je prilika za podcrtavanje težnje Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama.

Oduvijek simbol Mostara, od 23. jula 2004. godine postaje i simbol nade. Obnovu Starog mosta pomogle su Vlade Italije, Hrvatske, Nizozemske, Turske. Podršku pružao UNESCO, a onda i prvi put Svjetska banka dala sredstva za obnovu kulturnog spomenika. Nadu koju je obnova Starog mosta pružila Mostarcima i građanima Bosne i Hercegovine ponovo su
podcrtali domaći, ali i strani lideri. Most iako potpuno devastiran danas stoji lijep i ponosan kao nekad, a baš teška prošlost tako može biti učiteljica za stvaranje bolje budućnosti.

Nermin Nikšić, premijer FBiH:

”Nama ne treba bolja prošlost nego bolja budućnost, mi prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo graditi bolju budućnost ukoliko istinski razumijemo prošlost ma kako ona bila teška i bolna danas se često govori o suočavanju s prošlošću, ali to znači argumentirani dijalog o prošlosti s ciljem da se ne ponavljaju stare istorijske greške koje su našoj zemlji donijele puno bola i patnje.”

Obnova mosta trebala je biti temelj za stvaranje bolje budućnosti. Mostarcima i danas smeta što je baš Stari most predmet političkih razmirica, no sa Međunarodne konferencija Mostar 2024. Dijalog za budućnost poslane su poruke zajedništva. Ujedinjeni obnovili su simbol Mostara, koji je nedugo zatim postao dio Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zbog svoje ljepote, tradicije i historije veliki simbol, ali i turistička atrakcija-identitet Mostara i države.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH:

”Most nije samo dio kulturne baštine nego i najveći turistički promotor cijele Bosne i Hercegovine koji u porastu turizma kao gospodarske djelatnosti postaje planetarnopoznat kao brend grada Mostara i cijele regije Hercegovine.”

I dok su se iz UNESCO-a i Svjetske banke prisjećali kraja 90-ih i ostvarivanja saradnje u obnovi Mosta poručili su i da je fizičko obnavljanje bilo značajno, no da je bitnija simbolika obnavljanja u budućnosti. Zajedništvo naroda u Bosni i Hercegovini i regionalna saradja su ključni ciljevi konferencije, a to je video porukom naglasio i predsjedavajući Predsjednništva BiH. Obnovu i boljitak društva donijelo bi i članstvo u Evropskoj uniji, kažu prisutni. Bivši predsjednik Slovenije ponovio je da za proširenje moraju biti spremni i u Uniji, ali i domaće vlasti. Sada su pokrenuti konkretni koraci, kaže domaćin konferencije, ministar vanjskih poslova BiH, a pružena prilika, dodaje, ne smije biti propuštena.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH:

”Ponuda koja nam garantuje Plan rasta, integraciju tržišta bosanskohercegovačkog u Evropsko otvara obilje prilika za domaće i strane investitore što znači kreiranje novih radnih mjesta što znači povećanje plata onima koji već imaju svoje poslove.”

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvarske:

”Evropska orijentacija, zašto? Zbog reforme društva, zbog naših građana zbog evropskih vrijednosti koje su evropske vrijednosti vladavina prava ljudska prava, i sva prava-individualna prava i jedino pozitivno, zdravo društvo u koja su upravo ugrađene ove vrijednosti može imati socijalnu sigurnost i može ići prema prosperitetu.”

Diveći se Starom mostu konferencijom su okupljeni pokušali ojačati njegovu simboliku nade u bolje sutra. Dodjelivši plakete onima koji su pomogli obnavljanje, zajedno su stvorili temelje bolje budućnosti. Potpisali zajedničku izjavu potvrdivši značaj obnove, multietničnosti i simbolike koju Stari most nosi sa sobom i obvezali se da će svake godine organizirati slične panele, baš tu. Most slavili i ostavili turistima i Mostarcima da i grad svečano obilježi ovaj važan datum svojim programom, a i da pripremi tradicionalne skokove sa Starog mosta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!