Sin preživjelih iz Aušvica emotivno obraćanje posvetio Nini i Hajri Ćatić

Vijesti 11. jul 202214:33 > 13. jul 2022 11:11 0 komentara
Preporod.info

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft svoje emotivno obraćanje na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari posvetio je sjećanju na ubijenog Nihada Ninu Ćatića i njegovu majku Hajru Ćatić - koja je preminula prošle godine bez da je pronašla makar jednu kost svoga sina.

“Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”, izvjestio je 10. jula 1995. godine tada 26-ogodišnji Nino Ćatić, emitujući svoju posljednju emisiju preko radioemitera.

“Svake sekunde tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. Populacija u ovom gradu nestaje”, upozoravao je Nino u zadnjem javljanju.

“Sljedećeg dana kada je Vojska Republike Srpske počela provoditi završnu stravičnu fazu genocidnog pokolja stanovnika Srebrenice, Nino je majci rekao da s prijateljima planira bijeg u kroz šumu”, priča Menachem Rosensaft odajući počast žrtvama.

Tada je majka Hajra posljednji put vidjela Ninu. Dan prije snimila je njegov posljednji radijski prijenos.

“Kad liježem i kad ustajem – ta rečenica je sa mnom – Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”, pričala je Hajra.

Ona je 26 godina uzaludno tragala za Nininim kostima.

“Bila je i moćna i pokretačka snaga iza ovog dirljivog Memorijala. Teško je i zamisliti smrt 8.372 dječaka i muškarca – čija se lica spajaju jedno u drugo. Isto kao što je teško pojmiti i šest miliona jevreja ubijenih u Holokaustu”, naveo je Rosensaft u svom obraćanju.

Da bismo mi ostali mogli da shvatimo ogromnu ljudsku tragediju genocida u Srebrenici, pojašnjava on, moramo razmišljati o pojedinačnim žrtvama i zamisliti njihov strah, tjeskobu, bol, i monstruoznost njihovih ubistava.

“Šta mogu ja, sin dvoje preživjelih iz Aušvica reći preživjelim genocida Srebrenice i porodicama, a da to nije nešto što već znaju. Znamo koliko je ova godišnjica srceparajuća, ali ona je od velikog značaja za sve one koji imaju savjest”, priča Rosensaft.

“Srebrenica je u julu 1995. godine postala centar svemira”

Podsjeća i na čuveni govor Elia Wiesela nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir 1986. godine.

“Gdje god muškarci i žene budu proganjani zbog svoje rase, religije ili političkih stavova – to mjesto mora u tom istom trenutku postati centar svemira”, citira Rosensaft ovog nagrađenog političkog aktivistu i pisca.

“To je postala i Srebrenica u julu 1995. godine, a međunarodna zajednica mora biti primorana da se prisjeća genocida koji je dozvolila da se tamo dogodi, zbog svog apsolutnog neuspjeha i odbijanja da to spriječi”, nastavlja potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Nizozemska ministrica u Potočarima: Nudimo vam svoje najdublje izvinjenje

Ne može se reći, prisjeća se on, da svijet nije imao dovoljno upozorenja.

“Nino Čatić nije bio usamljen u pokušaju da alarmira javnost”, rekao je podsjećajući na brojne ratne dopsnike koji su izvještavali o jezivom razvoju događaja u BiH.

“Međutim, njihove riječi nisu uzbudile svijet, kao što se ni 42 godine ranije nisu slušali izvještaji o sistematskom uništavanju evropskog jevrejstva”, podsjeća.

“Ne možemo dopustiti da se nekažnjeno i besramno krivica prebacuje na žrtve”

Poziva na podršku inicijative Dunje Mijatović, povjerenice za ljudska prava Vijeća Evrope, da se 11. juli proglasi zvaničnim danom sjećanja na žrtve genocida.

“To bi trebalo učiniti ne samo iz poštovanja prema žrtvama, nego i kao javnu kontramjeru upornim nastojanjima, posebno, ali ne i isključivo primjetnim u Republici Srpskoj, da se negira ovaj genocid”, konstatovao je

Svako pravo pomirenje mora biti utemeljeno u istini, zaključio je na kraju, kao i u zajedničkom razumijevanju utvrđenih činjenica.

“A činjenica je, da je tokom nekoliko dana u julu, paravojna banda bosanskih Srba, pod komandom Ratka Mladića, ubila više od osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka, starosti od 12 do 72 godine, u i oko Srebrenice, koju je UN proglasio sigurnom zonom”, rekao je, dodajući i da je više od 25.ooo srebreničkih žena i djece nasilno protjerano iz enklave.

Skreće pažnju na opasnost od negiranja genocida.

“Ne možemo dozvoliti da oni koji poriču genocid u Srebrenici i dalje nekažnjeno šire svoje laži i besramno pokušavaju prebaciti krivicu na žrtve, kao što je to prošle godine urađeno u izvještaju samozvane nezavisne komisije koju su imenovale vlasti RS. Taj izvještaj je intelektualna i jurispodencijalna gadost koja poriče nedvosmislene nalaze”, podcrtao je Rosensaft.

Ove godine je, podsjetimo, konačan smiraj u Potočarima pronašlo 50 žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je i nekoliko maloljetnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!