Sindikat KCUS: Sramotno je da ministar Vranić stalno vrši pritisak na KCUS

Vijesti 04. feb 202216:20 0 komentara
N1

Sindikat KCUS Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog svih izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr Harisa Vranića upućenih na račun rada i funkcionisanje KCUS-a Sarajevo, saopćili su danas iz ovog Sindikata.

“Trenutno ministar zdravstva KS pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u iako zna koliko i kako se radi na KCUS-u. Iznošenjem neistina izaziva huškanje građanstva prema KCUS-u, što ministar konstantno radi u Vladi KS. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko potpisivanja Kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a za predan rad i uspjehe koji su ostvareni”, navode iz Sindikata KCUS.

Ministar, navode dalje, odlično zna da su se uposlenici KCUS-a hrabro nosili i borili sa COVID-19 pandemijom od samog početka, i da se istovremeno najtežim bolesnicima uvijek pružala potrebna zdravstvena usluga.

“Stoga je sramotno od strane ministra da stalno vrši pritisak na KCUS iznošenjem neistina i time bespotrebno obmanjuje javnost”, ističu s KCUS-a.

Na KCUS-u kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama svi uposlenici mogu da biraju da li će da ostanu i rade ili da odu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, navode s KCUS-a, tako da odlazak četiri doktora ne umanjuje vrijednost rada KCUS-a, niti umanjuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

“Ministar u svojim izjvama za pojedine medije iznosi neistine o statusu i radu Interventne kardiologije, te navodi da u ovome trenutku na KCUS-u nema interventnog kardiologa i da se praktično ne može više obezbjediti hitna kateterizacija. Sindikat KCUS-a koji štiti radno pravo svojih članova mora istaći da u ovome momentu na KCUS-u odnosno Interventnoj kardiologiji radi pet vrsnih interventnih kardiologa. Napominjemo da na Interventnoj kardiologiji rade još dva kardiologa koji se edukuju i koji bi u narednoj godini dana trebali položiti specijalistički ispit, te samostalno počeli raditi kao interventni kardiolozi”, kažu u saopćenju iz Sindikata KCUS-a.

Sindikat KCUS-a strogo osuđuje, navode dalje, plasiranje neistina od strane određenih medija da je “dr. Mesud Jamaković, interventni kardiolog na dužem bolovanju, jer se isti trenutno nalazi na godišnjem odmoru kao i još jedan ljekar. I sa korištenjem godišnjih odmora Interventna kardiologija nesmetano funkcioniše.”

“Također Sindikat KCUS-a mora podsjetiti ministra zdravstva KS prod. dr Harisa Vranića da je Interventna kardiologija uvijek mogla obezbjediti „zlatni sat“ koji je nesmetano funkcionisao i prije 2016. godine, kad su na Interventnoj kardiologiji radila samo dva interventna kardiologa, a u periodu kada je i on sam bio uposlenik KCUS-a. S toga ne vidimo problem u funkcionisanju Interventne kardiologije sa pet vrsnih interventnih kardiologa”, ističu.

Na kraju apeluju “da ministrar prof. dr Vranića što manje dezavuiše javnost iznošenjem neistina o radu KCUS-a i što prije organizuje sastanak pregovaračkih timova Vlade KS i reprezentativnog Sindikata i potpiše Kolektivni ugovor kako bi se popravio status uposlenih u zdravstvu KS.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad