Širom svijeta proslavlja se Dan zaljubljenih: Šta je tajna duge ljubavi?

Vijesti 14. feb 202419:15 0 komentara

Diljem svijeta proslavlja se Dan zaljubljenih - Valentinovo. Ovaj dan prilika je da obradujemo voljene i posvetimo im malo više ljubavi i pažnje. Provjerili smo slavi li se i kako ljubav na ulicama Banje Luke i Sarajeva.

Đurđica se vjenčala 14.februara. Na dan zaljubljenih. 76-te godine. Nažalost, prije 18 godina, napustio ju je njen suprug. Ali, kako kaže, ne i u srcu. Đurđica i danas, na Valentinovo, sa karanfilom u rukama, slavi ljubav.

Đurđica Golić:

“Na današnji dan smo se vjenčali, pa je meni posebno značajan, i vrlo furamo ovaj praznika. Moj sin baš i ne, ali mene ispoštuje. Tajna duge ljubavi je ljubav, razumijevanje, poštovanje”. 

No, sa cvijećem u rukama, na ulicama Banjaluke, nisu bile samo dame. Spremni, Dan zaljubljenih, dočekuju i muškarci

“Cvijeće je namijenjeno jedinoj ženi koju sam ikada volio i znate šta, nije toliko davno bilo kada smo gledali film oficir sa ružom i dobro se sjećamo toga filma i muškog ponosa i sakrivene ruže, kada bi svi malo više pokazali ljubav i da je ljubav i riječ volim te jača od svega ostalog, ne bi imali ratove”, kazao nam je jedan prolaznik.

A za one koji su slučajno zaboravili na Dan zaljubljenih, ulice Banjaluke nisu. U gradu na Vrbasu osvanule su ispisane poruke ljubavi. Pažnju nisu mogle da ne privuku, pa su mnogi iskoristili priliku, sami ili u paru da naprave i koju fotografiju.

Poruke ljubavi ispisane na pločniku vode do zanimljive postavke u centru grada. Po svemu sudeći, Amorove strijele. Za one koji ispred iste naprave najbolju fotografiju , grad Banjaluka spremio je vrijedne nagrade.

A vrijednim poklonima, svoje partnere, obradovale su i pojedine sarajlije.

“Obilježavamo, redovno, evo izašli napolje, otići ćemo negdje na ručak, kafica i eto”; “Naravno, naravno. A na koji način? Pa sa cvijećem. Poklonom. A vi? Isto tako”; “Pa u braku to izlapi vremenom, jedino možda nešto iznenadim suprugu”, samo su neki od komentara građana u Sarajevu.

No, u Sarajevu nisu zaboravili ni na one koji su sami za Valentinovo. Mingling platforma nudi interesantne načine i priliku za upoznati nekoga.

Azra Halilović, Mingling platforma:

“Znači sve se moraju ponašati pristojno bez nekih uvreda , dovoljno je da se oslovljavamo sa imenima, da ne ulazimo u privatnost , ukoliko to ne žele, neki minimun informacija a naravno mi dalje potičemo da se razmjenjuju kontakti”. 

Ivana Radić, Mingling platforma:

“I onda mi malo ubacimo neke igrice, aktivnosti da se oni opuste, i onda idu direktinija upoznavanja, i možemo reći da je bilo nekih izlazaka i da je bilo potencijalnih veza”. 

Valentinovo, svakako je praznik i za trgovce. Taj dan pojedini zadovoljno trljaju ruke. Najčešće se kupuje cvijeće, slatkiši, plišane igračke. Mali znak pažnje ili samo jedno “volim te” bar ne košta mnogo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!