Situacija bi se mogla dodatno zakomplikovati ukoliko EUFOR napusti BiH

Vijesti 27. sep 202120:05 > 20:06 9 komentara
N1

Mandat EUFOR-u BiH ističe u novembru i za njegovo produženje potrebna je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Rusija ima veto na raspolaganju.Neki su mišljenja da bi to Rusija mogla uraditi jer je novi visoki predstavnik imenovan uprkos njihovom protivljenju. U međuvremenu sve su radikalniji stavovi koje iznosi Milorad Dodik. Za šest mjeseci najavljuje nezazvisnost RS, ukoliko ne bude povratka na izvorni Dejton.

Bez većih reakcija u javnosti prošla je izjava Visokog predstavnika Kristijana Šmita na jednoj od tribina u Njemačkoj kako je njegov cilj očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Među rijetkima je reagirao advokat Senad Pećanin kazavši kako je prvi put nakon Dejtona neki strani zvaničnik zaparavo kazao da je budućnost BIH ugrožena.

“Mene je ‘zaledila’ rečenica koju je rekao da je njegov cilj, zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Ta rečenica je veoma zlokobna i trebalo bi biti razlog za zabrinutost političkih aktera u BiH a onda i svih građana BiH. Evo i iz kojih razloga. Time nam Schmidt otkriva da je teritorijalni integritet BiH ugrožen. To je prvi put nakon Dejtona da neki strani zvaničnik, koji je involviran u BiH, otkriva da je teritorijalni integritet ugrožen”, naglasio je.

Visoki predstavnik za sada ne reguje na prijetnje Milorada Dodika kako će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost RS, ukoliko ne bude povratka na izvorni Dejton. Najavio je i formiranje OS RS, zabranu rada Suda i Tužilaštva u RS, odnosno stavljanje pravosuđa pod ingerenciju entiteta RS. Opozicione stranke u RS ovo su ranije nazvale avanturom, danas su najavili prijedlog mjera koje će predložiti NSRS-u i koje će se “bitno razlikovati od onog što Dodik predlaže”, kazao je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Stvari nisu bezazlene

No stvari nisu nimalo bezazlene, i mogle bi se dodatno zakomplikovati ukoliko EUFOR napusti BiH. Mandat EUFOR-u BiH ističe u novembru i za njegovo produženje potrebna je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a u kojem, Rusija kao stalna članica ima mogućnost veta. Neki su mišljenja da bi to Rusija mogla uraditi jer je novi visoki predstavnik imenovan unatoč protivljenju Ruske Federacije.Iz ambasade Rusije u BIH odgovaraju, analiziramo stanje.

Zapovednik EUFOR-a u BiH Alexander Platzer na direktno pitanje o produženju mandata nije mogao odgovoriti, no jeste o sigurnosnoj situaciji koja ni u jednom segmetu kako kaže nije ugrožen.

“Ljudi mirno žive zajedno i nema ničega što ugrožava sigurno i stabilno okruženje. Razne diskusije koje se vode u zemlji vode se na političkom nivou, ali ja ne vidim nikakvu prijetnju po ljude u BiH, a isto tako ne vidim nikakvu prijetnju po EUFOR, njegove pripadnike i mandat. EUFOR je na terenu prisutan sa malim brojem vojnika, kako bi podržao održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. No, mi smo također spremni rasporediti rezervne snage da bismo, ako to bude potrebno, održali mir u zemlji, naše osoblje se za to obučava, a upravo izvodimo i vježbu za to”, kazao je.

Slične izjave danas i nakon sastanka zapovjednika američke Komande za specijalne operacije u Evropi i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije.

Vijeće za provedbu mira je 2008. uspostavio takozvanu “Agendu 5 + 2” – zahtjeve koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju da ispune da bi OHR bio ukinut. Stabilna politička situacija jedan je od uslova. Kako sada stvari stoje, visoki predstavnik neće uskoro napustiti BiH, sudbina EUFOR-a biće poznata u novembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare