Agencija: Situacija trenutno povoljna, sutra porast vodostaja!

Vijesti 17. jan 202316:10 0 komentara
FUCZ / arhiv

Od jučer je na snazi narandžasti meteoalarm za obilne padavine i vjetar južnog smjera, budući da je prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne od 80 do 120 litara po kvadratnom metru, a na jugu i zapadu Hercegovine od 100 do 150 litara.

Agencija za vodno područje rijeke Save prati situaciju i ima pozitivne informacije:

”Na bazi današnjih simulacija možemo reći da nemamo situaciju kako je prognozirano, dosta je blaža situacija, što je povoljna informacija. Napomenuo bi za područje Drine obzirom da je Drina vodotok koji je pod vještačkim režimom zbog brojnih akumulacija koje su tu – pa je tu nezahvalno davati prognoze. Sve zavisi od operativnog rada akumulacija. Dosadašnja praksa pokazuje da se upravlja dobro sa akumulacijama. Nadamo se da će i ovaj vodni val proći tako,” izjavio je za N1 Adnan Topalović, iz Odjeljenja za informacioni sistem voda u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

U svemu, ističu, treba biti oprezan, naročito tokom sutrašnjeg dana: ”Što se tiče samih padavina one su danas, pa tokom večeri i sutra, nakon toga se očekuje smirivanje situacije i oticanje. Vrh vodostaja se očekuje tokom sutrašnjeg dana. Određene stanice na mreži stanica će doseći kote za obavještavanje. Ovim putem sugerišemo stanovništvo i privrednim subjektima na pojačan oprez i eventualno poduzimanje aktivnosti u slučaju izljevenja i plavljenja,” dodao je Topalović.

Civilne zaštite širom države su u stanju pripravnosti i spremne su na reakciju. Stručnjaci ističu da se sigurno neće ponoviti poplave iz 2021. godine, a naročito ne one iz 2014. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!