Sjećanje na žrtve Jasenovca

Vijesti 08. maj 202119:04 > 19:05 1 komentar
N1

U spomen području Donja Gradina obilježen je Dan sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Sistem koncentracionih logora Jasenovac bio je najmasovnije mjesto stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista u Drugom svjetskom ratu, uključujući hiljade djece. Komemoraciju su zajednički organizovale vlasti Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a prisustvovala je većina ambasadora zemalja koje imaju diplomatsko predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Na 76. godišnjicu proboja logoraša Jasenovca stigla je i Dobrila Kukolj, danas devedesetogodišnja starica. Sa samo devet godina odvedena je u logor.

Pazim staze kojim hodam da ne bih skrenula na travu jer su tu moji najmiliji, otac, djed, brat, tri strica. 31 član moje uže i šire porodice je nestalo, ubijeno po Jasenovcu, Gradini, Sajmištu“, rekla nam je Dobrila Kukolj, bivši logoraš Jasenovca.

Stradalima je služen parastos i odata počest polaganjem vijenaca i cvijeća. Prisutnima su se obratili predstavnici romske i jevrejske zajendice, a samo obilježavanje zajednički su organizovale vlade Srbije i Republike Srpske.

Ujednijeni bolom ali i obavezom da sačuvamo sjećanje na žrtve koje su ovdje ubijene na najsvirepiji način“, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Nacija smo, govorim o nama Srbima, pošto ni to nismo smjeli da izgovorimo, koja je najviše stradala na ovim prostorima i to nam neće priznati niko. Džabe brojevi, džabe činjenice, nisu ni važne ali moramo da se ponosimo i moramo da osudimo zločine koji su činjeni u naše ime i u tome moramo da se razlikujemo od ostalih licemjera“, naveo je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Pred diplomatskim korom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad DOdik poručio je:

Ako je do BiH i ja se zalažem za to da se granice ne mijenjaju, mi imamo svoju granicu samo je treba podebljati. Ne mrzim nikoga i hoćemo da živimo u miru, naš mir je sinonim za RS. nemojte nam dirati RS“.

Predstavnica američke ambasade u Bosni i Hercegovini na ovom mjestu nije komentarisala političke izjave već žrtve.

Danas smo na ovoj ceremoniji sjećanja na žrtve ovog stravičnog zločina protiv čovječanstva, da bismo odali počast žrtvama na ovim poljima ubijanja na Donjoj Gradini. Ovo je prilika da opomenemo na tragediju koja se dogodila Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima“, kazala je Ellen Germain, otpravnica poslova američke ambasade u BiH.

Brojkama stradalih se decenijama manipuliše pa se brojke kreću od 83.000 do 700.000. U sistemu jesenovačkih logora stradalo je na hiljade djece, a Ante Vrban, ustaški bojnik, je na suđenju 1948. godine priznao da je plinom usmrtio 63 djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare