Sjećate li se dešavanja iz februara 2014. godine? “Nakon tih neuspjelih protesta, radnici su izgubili volju za borbom”

Vijesti 07. feb 202418:40 0 komentara
N1

U Tuzli je danas simbolično obilježena deseta godišnjica Februarskih protesta koji su se iz Tuzle proširili i na druge gradove. Pred devastiranom zgradom „Soda So“, nekadašnjem sjedištem Vlade TK, danas su se okupili oni koji su učestvovali u protestima tražeći svoja prava.

Radnici firmi privatizacijom uništenih, protestvovali su tri dana pred zgradom „Soda So“ gdje je bilo sjedište Vlade TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem i tražili da se riješi njihov status. Pridružili su im se građani i određene skupine te je zapaljena zgrada.

Zapaljen je i matični ured tadašnje Opštine Tuzla, a protesti su se dogodili i u Zenici gdje je zapaljena zgrada kantonalne vlade, te u Sarajevu zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Danas samo nekoliko učesnika protesta prisjetilo se tih dana.

“Mi nismo nikoga zvali ovdje da pali. Nego, omladina je bila nezadovoljna pa je jedva čekala da se nešto uradi, podržala nas. Nismo imali namjeru paliti, ovo je za nas sve jedan gubitak”, rekla je  Ilinka Mezei, bivša radnica „Polihema“ Tuzla.

Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti se prisjetio tih dana.

“Radnici poslani na biro, firme otišle u stečaj. Sve se to izdešavalo. Nažalost, nakon tih neuspjelih protesta, radnici su izgubili volju za daljnjom borbom, misleći da ne mogu ništa uspjeti”, kazao je Kopić.

Jesu li protesti, višegodišnja borba, blokade puteva, spavanje u firmama, čuvanje imovine i slično, donijeli radnicima rezultate?

Više u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!