Hoće li sjednica Vlade RS biti u Srebrenici na dan glasanja o UN rezoluciji?

Vijesti 21. maj 202414:43 3 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je "poziv Srbima da ignorišu" temu razmatranja UN rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je nazvao "muslimanskim hirom", kako oslovljava Bošnjake s ciljem da umanji njihovu konstitutivnost koja im je data Usatvom BiH. Ostalo je nejasno da li će sjednica Vlade RS biti održana u Srebrenici na dan razmatranja UN rezolucije.

Naveo je kako to nije bila odluka niti jednog organa Bosne i Hercegovine već “unilateralni krivični čin Lagumdžije, Bećirovića i drugih”. Ponovio je prijetnje o raspadu Bosne i Hercegovine.

“To će dovesti do ubrzanijeg stepena raspada Bosne i Hercegovine nego što oni misle. Ovo će se riješiti tako što će Republika Srpska ojačati svoju autonomiju i prihvatati politike koje su u njenom interesu. Naši stavovi nisu upereni protiv muslimana niti protiv žrtava. I ja sam bio u Potočarima i položio vijenac, smatram da te žrtve zaslužuju pažnju, ali zaslužuju i srpske nacionalne žrtve, ubijene su jer su Srbi. Nismo imali primjer da je neko od Bošnjaka došao u Bratunaci i položio civjeće”, rekao je Dodik.

“U četvrtak će biti sjednica Vlade RS i mi ćemo položiti cvijeće na srpskom groblju u Bratuncu. Obratili smo se Memorijalnom centru u Potočarima da omogući da delegacija Vlade RS i u Potočarima položi vijenac i nakon toga bi održali sjednicu vlade i rukovodstva RS u Srebrenici sa zaključcima koje ćemo mi kreirati u međuvremenu. Još nismo dobili odgovor od njih. Oni misle da je to provokacija, to nije provokacija”, rekao je Dodik.

Potom je negirao presude sudova o genocidu u kojima se pojedinci terete za genocid, kao i sam genocid pozivajući se na izraelsku komisiju.

Podsjetimo, na današnjem sastanku koalicije RS predvođene SNSD-om odlučeno je da će izaći na izbore po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, iako su ranije najavljivali da to neće učiniti i da će tražiti odgađanje izbora do stupanja na snagu Izbornog zakona RS. Za sve krive opoziciju u RS.

Naslov i dio vijesti su izmijenjeni u odnosu na prvobitnu verziju u kojoj se navodilo da će sjednica biti održana u Bratuncu jer nije jasno da li će sjednica uopće biti održana u četvrtak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare