Sjednicu federalnog parlamenta obilježio okršaj Delića i Zahiragića, izgovorene neprimjerene riječi

Vijesti 12. jun 202415:59 0 komentara
N1

Tokom razmatranja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do burne rasprave između delegata Harisa Zahiragića (SDA) i federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića (NiP).

Naime, nakon što je Delić obrazložio izmjene i dopune ovog zakona te zašto trebaju biti i usvojene, replicirao mu je Zahiragić koji je tražio da ova procedura usvajanja ne ide po hitnom već po redovnom postupku. Također, naveo je i to da je za svo povećanje penzija bio zadužen bivši federalni premijer (Fadil Novalić op.a.) koji je iz SDA, a da ova vlada i ministarstvo na čelu sa Delićem nisu ništa uradili i optužio ga je da su donile izmjene i dopune Zakona bez razgovora sa penzionerima koji su, prema njegovim navodima, izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost.

Na to mu je Delić odgovorio da se kao pravnik nije uopšte dobro pripremio te mu nakon toga taksativno naveo koliko su iznosila povećanja otkako je imenovana ova vlada.

Optužio ga je za jeftini politički populizam i istakao da je sve doneseno u razgovoru sa penzionerima s kojima imaju dobre odnose.

Ponovo je uslijedila replika Zahiragića gdje mu je rekao kako Delić nije dostojan funkcije koju obnaša navodeći da je on “samo jedan DiF-ovac koji je radio na prodaji kompjuterskih miševa”.

Uslijedile su burne reakcije nakon kojih su ustali delegati iz Kluba Bošnjaka, ali oni koji dolaze iz SDA i drugih opozicionih stranaka, ali bilo je i onih iz SDP-a.

Izgovorene su neprimjerene riječi zbog čega je reagovao i predsjedavajući Doma naroda PSFBiH.

Dakle, u žustroj raspravi Delić je Zahiragiću na sve izgovoreno rekao: “Marš”.

Nakon toga su sjednicu napustili gore navedeni delegati, a predsjednik Kluba Muamer Zukić (SDA) je kazao da se neće vraćati jer se, kako je dodao, usvojene izmjene i dopune Zakona protivno njihovom stavu te da se neće vraćati na sjednicu pod ovim uslovima.

Podsjetimo, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju imaju za cilj, kako su naveli iz resornog federalnog ministarstva koji je i predlagač, da se radi na unaprjeđenju prava penzionera i osiguravanju pravednog i transparentnog penzijskog sistema.

Istakli su i to da usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava penzionera u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada penzionera.

Naime, iako je penzionerima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave penzije, ovom izmjenom Zakona, penzioneri koji su redovno otišli u penziju, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!