Sjeverna Makedonija odlučila sponzorirati Rezoluciju o Srebrenici

Vijesti 15. apr 202413:57 0 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani, izjavio je da je Sjeverna Makedonija jedan od kosponzora Rezolucije UN o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja i pozvao Srbiju da je i ona podrži.

“Sjeverna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Njemačkom, SAD i drugim zemljama, Rezolucije u UN da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obilježava svake godine”, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je najavio da će rezolucija o genocidu u Srebrenci biti predstvljena 17. aprila pred Generalnom skuštinom UN-a, a da će se glasati 2. maja.

Osmani je istakao da će Sjeverna Makedonija, kao jedan od kosponzora, podržati i glasati za tu rezoluciju i da poziva zemlje članice UN-a, a posebno Srbiju, da to isto urade, “da se nikad ne ponovi.”

“Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovisane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna”, rekao je.

On je dodao da Sjeverna Makedonija osuđuje genocid i traži da se obilježi, dodajući da ne misli da odnosi sa bilo kojom zemljom mogu time biti narušeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!