Skandal na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka: Dekan imenovan nezakonito?

Vijesti 06. jun 202314:41 0 komentara
N1

Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica ukazao je da je jučer pred odbor stigla predstavka od fizičkog lica koje je ovo tijelo Narodne skupšine upoznalo sa presudom Okružnog suda u Banjaluci, kojom je presuđeno da je izbor Predraga Ćeranića u zvanje docenta i kasnije dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci nezakonit.

Govedarica je napomenuo da je rok za sprovođenje presude 30 dana.

“Presuda je pod datumom od 8. maja, što znači da u naredna dva dana rektor i Senat Univerziteta moraju sprovesti odluku Suda”, rekao je Govedarica ističući da će se Odbor sastati i naredne sedmice kako bi, na njegov prijedlog, raspravljao o parlamentatnom nadzoru na Univerzitetom u Banjaluci kako bi se utvrdilo kako su i na koji način Ćeraniću dodjeljivana imenovanja.

Govedarica je istakao kako ga zabrinjava izjava rektora Univerziteta koju je ocijenio kao pokušaj relativizacije presude, ali i činjenica da je premijer tokom Aktuelnog časa izjavio kako nije upoznat sa presudom i njenim detaljima.

“Gospodin Ćeranić je nezakonito bio na toj funckiji gotovo sedam godina, primao platu iz budžeta Republike Srpske. Postavlja se pitanje šta će biti sa svim ostalim diplomama stečenim na tom fakultetu, kao i svim aktima koje je gospodin Ćeranić potpisivao kao dekan”, zaključio je Govedarica.

Na pitanje da li je, osim imenovanja, sporna i diploma Predraga Ćeranića, Govedarica nije imao odgovor ističući kako i na to, ali i na ostala pitanja odgovor treba dati parlamentani nadzor.

“Da li je tačno da je pored naučnih i stručnih radova komisija je zbrajala sve članke i kolumne gospodina Ćeranića. Ja ne znam, sud to nije rekao, ali je sud rekao da imenovanje nije bilo zakonito”, rekao je on.

Predrag Ćeranić je, prije akademskog rada bio angažovan kao obavještajac. Porijeklom je iz Zenice, a školovao se u Sarajevu gdje je dobio angažman saradnika Službe državne bezbjednosti bivše SFRJ. Godinama važi za bliskog saradnika i jednog od najuticajnijih savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!