Skup o položaju Bošnjaka u regiji izazvao više reakcija uoči nego nakon održavanja

Vijesti 13. apr 202419:46 0 komentara
N1

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za četvrtak 18. april. Razmatrat će se aktuelna politička situacija u institucijama BiH - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa Ustavom". Predlagači ove tačke su zastupnici SNSD-a i Kluba Srba. Sjednica je zakazana samo dan nakon što u New Yorku na zatvorenom sastanku u UN bude predstavljen Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Osim Rezolucije posljednjih dana pažnju i rasprave izazvala su i dva politička skupa o važnim pitanjima za bošnjački i srpski narod.

Skup o položaju Bošnjaka u regiji izazvao je više reakcija uoči nego nakon održavanja. Raspravljalo se da li je to odgovor na održavanje Vaskršnjeg sabora, stvaranje novih nacionalnih podjela ili samopromocija i marketing domaćina, kako reče lider SDA. Nakon sastanka izjave da je cilj jačanje i zaštita identiteta Bošnjaka. Organizator i učesnici zadovoljni čekaju naredna okupljanja. U nadi da će sljedeći put i učesnika biti više.

“Problem je kad se Bošnjaci politički okupe da definišu prave prioritete svog naroda. Da pokrenu struku da se bavi identitetskim pitanjima, da zaštite svoj jezik, svoju tradiciju, kulturu, historiju. Da se organizuju i zajedno definišu strateške pravce djelovanja, da označe i crvene linije i da to rade kontinuirano i zajedno. Zato je veoma važno da smo se jučer okupili, razgovarali i najavili naredne susrete. Važno je da nas na narednim susretima bude još više, da se uključe intelektualci, vijeća, akademska zajednica i drugi važni faktori”, rekao je Konaković.

Akademska zajednica samu ideju poštuje, čak su na slična okupljanja i pozivali. Međutim smatraju da je potrebno više vremena za pripremu.

“Mi treba da se okupljamo oko važnih pitanja, ali ta pitanja ne smiju biti na sijelima ili ad-hoc kao što je sad nego za to treba priprema najmanje dvije do tri godine”, rekao je prof. emeritus Enes Pelidija, član VKBI-ja.

“U ovom trenutku ono što sam čuo nakon tog sastanka je pokušaj da se napravi jedan koncept koji bi omogućio određenu formu okupljanja Bošnjaka na identietskim pitanjima što je potrebno s obzirom na to da su evo da kažem i Hrvati Bosne i Hercegovine i Srbi Bosne i Hercegovine naslonjeni na Zagreb na Beograd i očekuje se i da u Sarajevu postoji neka forma okupljanja“, naveo je Miro Lazović, predsjednik Foruma Parlamentaraca BiH 1990.

Nakon skupa poruke o važnosti razgovora, dijeljenja problema, međusobnog savjetovanja i zaštite identiteta Bošnjaka u regionu. Naredni uskoro, ali još nepoznato gdje.

“Mi ne idemo strmoglavo, već postepeno, onako u dijalogu.. šireći taj krug, idemo ka formiranju jedne zajednice političkih predstavnika koja će biti dugoročno uređena i koja će se sastajati konstantno i rješavati ključne važne probleme generalno za Bošnjake u regionu i na ovom prostoru”, rekao je Usame Zukorlić, predsjednik stranke Pravde i pomirenja Srbija.

“Imamo već prijedloge da to bude i Novi Pazar, da to bude Skopje ili neki drugi dio. Svi su zapravo pozvali na taj naredni sastanak, neki od učesnika su rekli da bi i SDA možda sazvala neki naredni sastanak vrlo rado bismo se odazvali i ako to uradi SDA”, kazao je Konaković,

Ipak iz SDA nakon sastanka reakcija nemaju, ali kažu da nisu upoznati s time na čemu Konaković temelji svoju izjavu. Podsjetit ćemo da su prisustvo skupu unaprijed odbili iz Stranke za BiH, SDA, a taj primjer ispratili i iz SDA iz Sandžaka. Poziv bosanskohercegovački SDP nije dobio, dok se ni predsjednik srbijasnkog nije odazvao, jer kako reče ne želi se etnički reducirati.

“Moja je uloga da jačamo državu Bosnu i Hercegovinu, poštujemo međunarodno pravo i da afirmiramo međudržavne odnose. Nikako međuetničke odnose kako to želi predsjednik Srbije”, naveo je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A predsjednik Srbije, koja je 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, zajedno sa predstavnicima vlasti Republike Srpske ustrajno ponavlja da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici neće dozvoliti, jer tvrde da će time srpski narod biti označen genocidnim. Ana Brnabić ponovo saopštenjem kaže da je nakon usvajanja Rezolucije sljedeći cilj ukidanje Republike Srpske. A Dodik sa Delfi ekonomskog foruma opet protiv ambasadora SAD-a, relativizuje broj žrtava genocida, ali i najavljuje skupove kojima će pokazati da život sa Bošnjacima nema nikakvog smisla.

Tamo su tenzije koje troše vrijeme i nama i njima.

Političke tenizije po svemu sudeći obilježit će početak maja, kada se očekuje sjednica Generalne skupštine UN-a, ali i Vaskršnji sabor na kojem je najavljeno donošenje važnih odluka za opstanak srpskog naroda, usvajanje deklaracije i drugih dokumenata, što su mnogi već proglasili opasnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!