Skupština Chicaga jednoglasno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Vijesti 19. aug 202310:31 1 komentar
Preporod.info

Skupština grada Chicaga jednoglasno je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno Skupština ovog američkog grada je osudila genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

“Rezolucija je usvojena poslije 12 godina borbe ze istinu i pravdu u gradu sa najjačim antibosanskim pokretom u SAD. Od sada se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo je još jedna, veoma značajna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, ovoga puta u Chicagu, koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države Bosne i Hercegovine? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bratstva Bošnjaka preživjelih genocida i Bošnjačko američke nacionalne asocijacije.

IGK

Još su istakli zahvalnost sponzoru Rezolucije Debri L. Silverstein, poslanici u Skupštini Grada Chicaga, kao i svim poslanicima koji su u Skupštini osudili i iskazali solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenci i Bosni i Hercegovini.

“Zahvaljujemo se svim pojedincima, organizacijama i zajednicama koji su učestvovalu u ovom velikom poduhvatu, bitnom za kulturu sjećanja u Chicagu, SAD i svijetu”, dodali su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare