Skupština KS nije usvojila izvještaje o poslovanju Toplana, ViK-a i Sarajevogasa

Vijesti 17. nov 202113:37 > 13:48 0 komentara
Fena / Arhiv

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaje o poslovanju za 2020. godinu javnih komunalnih preduzeća „Toplane-Sarajevo”, “Vodovod i kanalizacija” i „Sarajevogas”.

Zastupnici nisu prihvatili Izvještaj o radu s finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći KS, a u tom Zavodu je 2020. godine registrovano novih 2.608 korisnika. Formirano je 1.690 predmeta, a od toga riješeno je 1.462. U 2021. godini je preneseno 228 predmeta.

Nije usvojen ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2020. godinu.

Također nije prošao ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za 2020. godinu, a zastupnici su izrazili nezadovoljstvo i time što u toj ustanovi nema uposlenih stručnjaka, poput arheologa, historičara, itd.

U izvještaju je navedeno da u toj instituciji radi 17 radnika, od čega 19 stručnih saradnika, s kadrovskom strukturom koja zadovoljava potrebe većeg dijela osnovne i specifičnih djelatnosti.

Sa dnevnog reda je povučen izvještaj o radu za 2020. godinu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Pravobranilaštva KS.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. godinu, a direktor te ustanove Fahir Halilović, je pored ostalog naveo da je neohodna popunjenost radnih mjesta.

Spomenuo je i to da su proteklih dana na dispoziciji bili inspektori zdravstva, nakon smrti djevojčice iz Kaknja, koji su radili više od 24 sata, jer je predmet bio tretiran kao prioritetan.

“U ovom periodu ćemo nastaviti raditi inspekcijski nadzor u privatnim zdravstvenim ustanovama koje su se bavile hirurškom djelatnošću”, kazao je pored ostalog Halilović.

Uprkos nedostatku kadrova, inspektori Uprave su 2020.godine izvršili 52.165 inspekcijskih nadzora. U cilju otklanjanja utvrđenih nedostataka doneseno je 10.004 rješenja. Izdato je 5.420 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 4.826,256 KM.

Na sjednici Skupštine KS danas je usvojen Izvještaj o provođenju Gender akcionog plana KS, a istaknuto je da na posao čeka 62 posto žena, stoga, kako je rečeno, od žena se očekuje aktivnija uloga u svim sektorima tržišta rada, ali je za to potrebna aktivnija politika podrške ženama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!