Skupština Vijeća Evrope sutra raspravlja o BiH: N1 donosi detalje Prijedloga rezolucije i izvještaja o BiH

Vijesti 01. okt 202417:48 0 komentara
PACE

U Skupštini Vijeća Evrope sutra će biti održana rasprava o Bosni i Hercegovini na kojoj će biti predstavljen izvještaj o BiH, ali i Prijedlog rezolucije za našu zemlju. Izvjestioci s u Zsolt Németh (Mađarska) - Grupa Evropski konzervativci i Demokratska alijansa i Aleksandar Nikoloski (Sjeverna Makedonija) - Groupa Evropska narodna stranka.

U Izvještaju u koji je imao N1 uvid, navodi se da Bosna i Hercegovina još uvijek treba ispuniti nekoliko obaveza koje je preuzela prilikom pristupanja Vijeću Evrope 2002. godine, a koje se posebno odnose na institucionalnu reformu, nezavisnost pravosuđa, obrazovanje, borbu protiv korupcije i transparentnost u vlasništvu medijskih kuća.

“Bosna i Hercegovina treba izmijeniti svoj ustav kako bi ga uskladila sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Nakon općih izbora 2022. godine, stvarni napredak u kapacitetu za provođenje reformi omogućio je otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, 21. marta 2024. godine. Uz podršku tijela Vijeća Evrope, reforme koje se pripremaju trebale bi omogućiti podizimanje odlučnih koraka. Međutim, napredak je oslabljen nepovjerenjem i ogorčenjem nekih političkih aktera, govorom mržnje i negiranjem genocida, kao i namjernim radnjama koje sprečavaju pravilno funkcionisanje demokratskih institucija, jačanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava”, navodi se u izvještaju.

Prijedlog Rezolucije: Naglasak na izbornom zakonu, obrazovnju i Ustavnom sudu BiH

N1 je u posjedu Prijedloga Rezolucije koja nije finalni dokument, a koja će se razmatrati sutra na sjednici.

U Prijedlogu rezoluciju Skupština Vijeća Evrope pozdravila je i čestitala vlastima u BiH na “tempu reformi od 2022. godine”.

Izrazili su žaljenje što su Opći izbori 2022. godine održani po pravnom i ustavnom okviru koji je “u suprotnosti s Evropskom konvencijoma o ljudskim pravima” te žale što su “rastuća podjela po etničkim linijama i s tim u vezi različiti pogledi na budućnost zemlje i dalje zabrinjavajući za funkcionisanje demokratskih institucija”. Pozivaju na odluku Komiteta ministara od 11. do 13. juna 2024. godine u kojoj se čvrsti insistira da se odmah pokrene rad na izbornoj reformi. Pozdravili su promjene izbornog zakona koji se odnosi na dio integriteta izbora.

Poseban dio posvetili su i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH od strane vlasti Republike Srpske te izrazili zabrinutost. Ističe se da namjerno ometanje rada Ustavnog suda potkopava tri osnovna principa Vijeće Evrope: demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

Prijedlog rezolucije uvrstio je i UN Rezoluciju o genocidu u Srebrenici (Rezolucija UN o Međunarodnom danu refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine).

U Prijedlogu rezoluciju pozivaju se vlasti da izvrše neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osigravanje pravilnog funkcionisanja Ustavnog suda BiH, usvajanje zakona o VSTV-u, usvoje i sprovedu reforme koje su potrebne kako bi došlo do zatvaraja OHR-a, intenziviraju borbu protiv korupcije i usvoje zakonodavstvo koje osigurava stalno finansiranje tri javna emitera.

Također, podsjećaju vlasti na obavezu BiH da nastavi reformu obrazovanja s ciljem eliminisanja segregacije, ohrabruju ih da uspostave zajednički plan i program iz historije koji omogućava svima da razumiju različite tačke gledišta pozivaju ih da rješavaju govor mržnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!