Sky aplikacija trese pravosudne i sigurnosne službe: Ko je sve “upetljan”?

Vijesti 31. jan 202308:12 0 komentara
N1

Sky aplikacija nastavlja tresti pravosudne ali i sigurnosne agencije u zemlji. Spomenka Markulj smijenjena sa čela kontakt tačke sa Europolom.

Prema saznanjima Avaza Markulj je pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Sky kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11.  januara ove godine.

Iz Granične poručuju da nemaju saznanja da se Markulj pominje u prepiskama Sky aplikacije.

Na konkretan upit šta se događa iz Granične policije BiH odgovaraju opštim stavom. Bore se protiv kriminala u svojim redovima.

“Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužiteljstva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu”, saopćeno je za N1.

A da kriminal cvjeta u policijskim agencijama postalo je očigledno kada je počelo raspakivanje aplikacije Sky. Među više od 100 osumnjičenih brojni su oni iz bezbjednosnih i pravosudnih struktura.

Do sada je više od 100 osumnjičenih koji su lišeni slobode ili privođeni u proteklih 16 mjeseci, od toga ih je 14 iz različitih policijskih i agencija za provedbu zakona (DKPT, MUP RS, Granična policija, MUP KS, OSA), jedan ili dva odvjetnika, jedan sudac OS u Bijeljini, nekadašnji savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Šta se događa u samim agencijama malo je poznato, koliko je suspendovanih, ima li otpuštenih nije poznato. Na upit o broju umiješanih u aferu “Sky”, od državnih bezbjednosnih agencija samo je odgovorila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

“Zvanično nemamo podatke da su zaposlenici, uključujući i policijske službenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na neki način povezani sa aplikacijama Sky i Anom”, navodi se u odgovoru na upit N1.

Ranije je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić poručio da su informacije Europola pokazale da su sve institucije kontaminirane osobama povezanim sa organizovanim kriminalnim grupama. Danas iz Tužilaštva najavljuju optužnice.

“Podignute su dvije optužnice (Dalibor Railić i dr., Ratković Saša i dr.), očekuju se podizanja optužnica u više predmeta u narednim mjesecima”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Na najakutelniji slučaj, smjenu Spomenke Markulj, osvrnuo se i Zoran Galić, drektor Granične policije BiH. Poručuje, kako se Markulj ne spominje u prepiskama Sky aplikacije, te naglašava da podržava istražni tim koji je formiralo Tužilaštvo od članova iz Granične policije i SIPA-e, a zbog kojeg je Markulj, prema saznanjima Avaza, i smijenjena jer je tražila da se promijeni tužiteljica i dodijeli nova, a da u timu ostanu njeni istražitelji.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!