Sladić nije optimističan: Zima će se u narednim danima boriti za prevlast

Vijesti 30. mar 202310:45 0 komentara
Nedim Sladić (N1)

"Trenutno se vodi borba iznad naših glava", pojasnio nam je meteorolog Nove BH Nedim Sladić misleći na 'sukobljavanje' proljeća i zime kojem upravo svjedočimo. Do onih pravih proljetnih dana, najavio je on u gostovanju na N1, moramo se strpiti, jer nam početak aprila nosi nešto hladnije vrijeme.

Dok u domovini boravi na kratkotrajnoj pauzi od fakultetskih obaveza u Velikoj Britaniji, meteorolog Nedim Sladić gostovao je u programu N1 kako bi najavio vremenske prilike koje nas čekaju.

Sladić za N1 o školovanju, roditeljima, ramazanu, životu i vremenskim prilikama

Sve vidljivije klimatske promjene itekako su osjetne i među Britancima koji, kako Nedim kaže, barem deset minuta dnevno provedu u neformalnom razgovoru o vremenskim prilikama.

Istovremeno, prethodnih dana su i na našim područjima inetersantna i skoro pa neizbježna tema u razgovorima ‘babine huke’ – odnosno promjenjivo vrijeme koje nam je u sklopu istog dana donosilo sunce, pa potom i snijeg i kišu.

Sladić naglašava da mart od svih 12 mjeseci nosi najviše promjenjivo vrijeme, pa tako nešto ne treba čuditi. Stoga, ne treba pretjerano ni čuditi umor i ‘ošamućenost’ kod ljudi.

“Mi smo kalendarski već ušli u proljeće, ali je evidentna činjenica da će se zima u narednom periodu boriti za svoju prevlast. Nažalost, ponovo dolazi do prodora osjetno hladnije zračne mase”, najavljuje Sladić.

Stoga, dodaje, nije optimista kada je u pitanju prognoza vremena za narednu sedmicu.

“Hladna atmosferska fronta koja će se premjestiti preko naših krajeva tokom subote donijet će padavine i pad temperatura. Sa daljnjim prodorom hladnog zraka, kako bude jačao uticaj sa sjeverozapada, hladan zrak još više će dopirati prema našim područjima. Snježna granica se spušta, pa će na višim područjima i planinama ponovo biti ostvareni i uslovi za snijeg”, naglasio je.

Snijeg neće stići u ekstremno velikim količinama, ali s obzirom da ulazimo u april, a tokom zimskih mjeseci je ova pojava itekako kasnila – vrijedi napomenuti na izreku ‘ako zima ne ugrize zubima, onda udari repom’.

Dakle, prva sedmica aprila biće hladnija od prosjeka. U drugom dijelu aprila trebali bismo se vratiti u temperature primjerenije ovom proljetnom mjesecu, a kako kaže Sladić, onda ne bi trebalo iznenaditi ni da krajem aprila bilježimo temperature blizu 25 stepeni Celzijusa.

Kada je u pitanju ljeto, s oprezom se mora pristupiti prognoziranju, no postoje naznake da ono neće biti ekstremno jako kao protkle dvije godine.

No, do tada valja ‘prevaliti’ još jedan hladniji period, a naredna dva dana biće najtoplija u idućih sedam, jer bi nas početkom naredne sedmice ponovo trebali buditi minusi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!