Sladić za N1: Slijedi konkretniji ugriz zime

Vijesti 03. feb 202321:28 0 komentara
N1

Slijedi prodor osjetno hladnijeg zraka uvjetovan izraženim sjevernim strujanjem, ali vrijednosti temperatura nisu kao 2012. i 2017. godine.

I dok smo prije tačno 11 godina svjedočili historijskom snijegu koji je nemilice padao cijeli 03.02. i večernjoj grmljavini na -12 °C u Sarajevu te dan poslije osvanuli pod 101 cm snježnog pokrivača (na kraju 107 cm), a Mostar na 85 cm, ove godine smo na zimu čekali duže nego inače. Prisjetimo se i najprikladnijeg imena za ciklonu koju je tada udruga Crometeo dodijelila još 2011. godine – Gabor. A svi znamo šta kod nas znači gabor. Da li je Vama bio Gabor ili ipak gabor, odlučite sami. Ipak, jedanaest godina kasnije jedno je sigurno – konkretniji ugriz zime slijedi u danima ispred nas. Iako ne toliko bogat snijegom, no ne i prolazno bez njega, pogotovo u centralnim i istočnim predjelima Bosne, hladnoće zasigurno neće manjkati. Snijeg ni ovog puta nije rezervisan za područje juga Hercegovine koja u ovakvim okolnostima, po tradiciji, ima najviše sunca.

Na vrijeme u našoj zemlji će ovog vikenda izraženije utjecati snažno sjeverno visinsko strujanje, nastalo kao posljedica snažnog polja visokog pritiska, odnosno Azorske anticiklone nad područjem Ujedinjenog Kraljevstva koje se sporo izmješta prema sjeveroistoku na Skandinaviju i sniženog pritiska, ciklone, nad istokom Europe koja odmiče na jugoistok glavnom istočnije od Bosne i Hercegovine, gurajući hladan zrak sa sjeveroistoka Europe. Između njih vlada jači temperaturni i pritisni gradijent (na figuri prikazan u vidu zbijenih linija nad Balkanom), a kako se naša područja nalaze između ove dvije zračne mase, mlazna struja na oko 9 kilometara visine prelazi direktno preko naših krajeva uz vrlo izraženo sjeverno visinsko strujanje. Ovo će za posljedicu imati i izraženiji pad temperatura zraka, naročito tokom nedjelje, 05.02.2023. kada će u našu zemlju prodrijeti još veća količina hladne zračne mase nego tokom subote. S njom će započeti i period hladnijeg vremena od višegodišnjih prosječnih vrijednosti za ovo doba godine pa ćemo moći govoriti o prvom hladnom valu ove zime. Da će biti hladno, hoće – ali dugotrajno te u nivoima hladnoće iz 2012. i 2017. po trenutnom materijalu ne očekujemo, s obzirom da postepeno toplije vrijeme prognoziramo iza 10.02.

N1

Figura 1: Geopotencijal plohe (AT 500 hPa) – konturno [dam]; temperatura zraka na 1500 metara nadmorske visine [°C] – obojeno, period opservacije: prijelaz sa subote na nedjelju, 04. na 05.02.2023. Naša područja nalaze se pod izraženim dotokom hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta uvjetovan izraženim sjevernim visinskim strujanjem (zbijene izobare – bijele linije), poguran jačanjem grebena iz zapadne Europe prema oblasti Skandinavije. Vizualizacija u Pythonu: Nedim Sladić, ulazni podaci: ECMWF, © Crown copyright 2023

Zahvaljujući snažnim visinskim strujanjima i mlaznoj struji na oko 9 kilometara visine, kao i razlici u temperaturama zraka imamo i frontalni poremećaj povezan sa ciklonom smještenom sjevernije od nas. Preko naše zemlje će se razmjerno brzo premjestiti dalje na jugoistok, a po visini istočnije od nas je dolina sa hladnim sibirskim zrakom koja odmiče prema Crnom moru. Za razliku od nas koji će osjetiti tek samo hladnoću, ona će biti zaslužna za obilnije snježne padavine na području sjevera Turske zahvaljujući tzv. Black Sea effect, koji u takvim okolnostima ima sličan učinak kao onaj nad Velikim Jezerima u Sjedinjenim Državama. Zbog toga sljedeće sedmice ne trebamo se čuditi ako budemo svjedočili snimkama snijegom zavijanih dijelova Turske. Sa stanovišta vjerovatnoće, možda će biti zanimljivo ako istaknemo da je iduće sedmice puno veći izgled za snijeg u Istanbulu nego u Sarajevu, budući da će do sredine sedmice se glavnina nestabilnosti zadržavati nad Malom Azijom, a mi ćemo uveliko potpasti pod stabilizaciju vremenskih prilika – a tada će već dobro minus “stisnuti“.

N1

Figura 2: Sinoptička karta Britanske meteorološke službe (UK Met Office) za subotu, 04.02.2023. u ponoć. Hladna fronta prikazana je kao zakrivljena podebljana crna linija sa pripadajućim trouglovima, indicirajući smjer u kojem se kreće hladan zrak. Slovo L predstavlja polje niskog zračnog pritiska, ciklone, smješteno iza fronte usmjerene prema Balkanu (vezana je uz nju). Slovo H indicira visok zračni pritisak, anticiklonu, smještenu nad Ujedinjenim Kraljevstvom i Skandinavijom, koja gura hladan zrak sa sjevera prema jugoistoku. Karta: UK Met Office, © Crown copyright 2023

Tokom subote možemo reći da će vrijeme podsjećati nalik martovskim hukama. Prognoziraju se prolazne padavine kojih će u predstojećoj noći biti na sjeveru naše zemlje šireći se dalje prema jutarnjim satima na centralna područja Bosne. Međutim, kako će se brzo premještati oblačnost u sjevernoj visinskoj struji neće biti potpuno tmurno te u kratkotrajnim intervalima će se naoblaka smanjivati. Kao posljedica blizine visinske doline sa istoka, u drugom dijelu dana pristiže ponovo više vlažnog zraka pa su slabe te ponovo prolazne padavine najizglednije u sjeveroistočnim, istočnim i centralnim područjima Bosne te na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Prolazno jače padavine se mogu javiti na planinama kao posljedica orografskog utjecaja u vidu pljuskova snijega. U početku padavine su u nižim predjelima u obliku kiše i susnježice koje s padom temperature zraka prelaze u snijeg, ali izgledno bez većih akumulacija. Izgledi za suh dan i gdje su padavine najmanje vjerovatne je prostor Krajine, te naročito jug Hercegovine, gdje će s jačanjem bure i zbog pritjecaja suhog zraka biti sunčanije, naročito sredinom dana i poslijepodne. Zbog spomenute razlike u pritiscima bit će vjetrovito uz umjeren do jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a u Hercegovini od poslijepodneva jaku, na udare i olujnu buru, zbog čega je Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje koje možete pročitati OVDJE. Dnevne temperature zraka tokom sutrašnjeg dana su većinom od 3 do 8, na jugu do 13 °C.

N1

Figura 3: Očekivani maksimalni udari vjetra na 10 metara visine u subotu, 04.02.2023. poslijepodne širom zemlje. U većini zemlje se zahvaljujući pritisnoj i temperaturnoj razlici uvjetovan nakon premještanja poremećaja očekuje umjeren do jak, a u višim planinskim područjima na udare i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Input podataka: ICON-DWD (Njemačka hidrometeorološka služba); Vizualizacija u Pythonu: Nedim Sladić

Odmicanjem doline na istok i s nastavkom jačanja zračnog pritiska sa sjevera, u nedjelju, 05.02.2023. padavine su znatno rjeđe i u sasvim slabom, provijavajućem obliku se javljaju uglavnom na planinama istočne Bosne. U većem dijelu Bosne zadržat će se oblačnost kao posljedica zadržavanja vlažnog zraka od spomenute doline, dok će u Krajini biti barem djelomice sunčano uz promjenljivu oblačnost. Na jugu Hercegovine sunčano uz malu oblačnost, prema njenom sjeveru umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Strujanja će i dalje biti izražena, pogotovo u južnoj polovini zemlje gdje će i dalje puhati jaka bura, u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne umjeren, na udare u početku još do jak sjeverac. Drugdje vjetar slabiji, a slabljenje bure se prognozira prema večernjim satima sa smanjenjem razlike u pritiscima. Jutarnja temperatura zraka od -10 do -7 na planinama, u nizinama od -7 do -3, na jugu do 3, a dnevna zbog prisustva hladne zračne mase ispod višegodišnjeg prosjeka – u većini područja Bosne od -3 do 2, na jugu do 5 °C, a subjektivno zbog jačeg vjetra činit će se i hladnije.

Anticiklona će još više ojačati sa svojim utjecajem na vrijeme početkom sedmice pa nas tokom većeg dijela iduće sedmice očekuje suho vrijeme. Najviše sunčanog vremena bit će u Hercegovini, a u Bosni će zbog povremenih pritjecaja vlažnog zraka ipak biti uslova za prolaznu i promjenljivu naoblaku, ali neće nedostajati niti sunca, no ipak uz zadržavanje cjelodnevnih minusa, naročito u centralnoj i istočnoj Bosni, što podrazumijeva pojavu tzv. ledenih dana (d. Jutarnje temperature zraka tokom većeg dijela iduće sedmice u nižim predjelima Bosne većinom od -13 u centralnim i istočnim područjima Bosne do -5 na sjeveru Bosne, na najvišim planinama te visoravnima i platoima i do -18, na jugu Hercegovine do 1, a dnevne od -4 do 2, na jugu do 6 °C.

Zabranjeno preuzimanje teksta!!!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!