Slijede li bolji dani za BiH: Schmidt optimističan, bh. političari još složni

Vijesti 30. dec 202220:02 5 komentara

U prazničnom duhu danas i političke poruke. Nakon decenija neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve tačke, veoma je optimistično poručio visoki predstavik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u novogodišnjoj čestitci. Netom nakon Nove godine očekuje se formiranje Vijeća ministara BiH, imena većine kandidata već su poznata. Očekuje se i rasplet u domovima naroda, državnom, ali i federalnom. Čini se da ništa ne može uzdrmati Sporazum Osmorke, HDZ-a, SNSD-a. Bar za sada.

Već u prvom mjesecu Nove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti izvršnu vlast. Privode se kraju pripreme za izbor Vijeća ministara. Imena uglavnom poznata, Borjana Krišto na čelu, Elmedin Konaković šef diplomatije, Zoran Telegtija čuvar državne kase. SIPA će u narednim danima vršiti provjere kandidata. Podršku Parlamenta bi trebali imati.

“Mi smo rekli da dajemo podršku predsjedavajućoj narednih sto dana, vidjet ćemo kako će to ići tim tempom koji smo mi zamislili i da li će se ustvari desiti ikakve promjene, ako tih promjena bude dobro i jeste, ne bude li onda ćemo vidjeti, tražit ćemo neka druga politička rješenja kako da izađemo iz ove sveopšte krize”, rekao je Zlatko Miletić, zastupnik NES u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH).

Riješena bi trebala biti i dilema oko delegata u državnom Domu naroda, da li će pripasti SNSD-u ili PDP-u, čime bi se stvorili uslovi za potpuno konstituisanje zakonodavne vlasti. A jasno će uskoro biti i ima li Osmorka šanse da bez blokada formira vlast u Federaciji BiH, jer je Centralna izborna komisija (CIK), nakon procesa žalbi, donijela konačnu odluku o popuni Doma naroda Federacije BiH.

“Danas smo potvrdili rezultate posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, tako da su se stekli uslovi za sazivanje konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog organa vlasti”, dodao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Da će bolji dani za BiH uslijediti nakon novogodišnjih praznika, uvjeren je visoki predstavnik, Christian Schmidt, koji očekuje da je vrijeme blokada iza nas.

“Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina. Evropska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU. Iako su neki okorjeli skeptici pokušali umanjiti važnost ovog koraka, uvjeren sam da je ovo jedinstvena šansa. Brzo formiranje organa vlasti na svim nivoima predstavljalo bi dokaz da je ciljeve moguće ostvariti i jasan znak da su barem neki političari spremni iskoristiti ovu šansu”, kazao je Schmidt.

No svi nisu jednako optimistični, niti istog mišljenja o tome kojim pute BiH treba ići. Nakon što je iskritikovao međunarodnu zajednicu, nazvavši je takozvanom, bivši ruski ambasador u BiH, Aleksandar Bocan-Harčenko otvoreno se usprotivio i evropskom putu, nemalo nakon što je BiH dobila kandidatski status.

“Oni će koristiti to kao alat pritiska na Reubliku Srpsku uključujući i obustavljanje veza sa Ruskom Federacijom ali kandidatski status je veoma ozbiljna i opasna stvar”, naveo je Aleksandar Bocan Harčenko, bivši ruski ambasador u BiH.

Inače historijski dan za BiH bio je upravo u godini iza nas, kada je Evropsko vijeće dodijelo kandidatski status, uz određene zahtjeve, a u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i straha od sve većeg širenja ruskog utjecaja i na ovim prostorima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare