Slijedi li domino efekat nakon današnjeg poskupljenja: “Vrlo je vjerovatno…”

Vijesti 01. aug 202420:51 1 komentar
N1

Od danas kućanstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja strujom opskrbljuje Elektroprivreda BiH, plaćaju struju skuplju za 10 posto. Najugroženiji će, ipak, dobiti pomoć entitetske vlade. Riječ je o umirovljenicima i korisnicima socijalne pomoći. Možemo li izbjeći lančana poskupljenja?

Sunčano jutro, ali neugodne vijesti, dočekale su građane koji se strujom opskrbljuju od JP Elektriprivreda BiH. Poskupljenja, po ustaljenoj praksi, najteže podnose penzioneri. Nemaju optimizma da će na tome ostati.

Nakon poskupljenja struje građani se pribojavaju novog rasta svih cijena (VIDEO)

N1

Za sada, računi za struju građanima će biti uvećani za 10.4%, no bojazan da se na tome neće stati potvrđuju i stručnjaci iz ove oblasti.

„Ovo je situacija koja će doprinijeti i onim organizacijama koje će tek sada dobiti ugovore, a to je za sve one potrošače koji sa javnog snabdijevanja prelaze na tržišno. Njih tek u septembru i oktobru očekuje udar, jer tek sad trebaju početi dobivati ugovore. Lanac će biti pokrenut i neće stati“, stava je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Poskupljenje se, realno, ne bi trebalo odraziti na cijene ostalih proizvoda i usluga jerse, uglavnom, odnose na domaćinstva, a simboličan broj privrednih subjekata. Međutim…

“Kao što je i ranije bio slučaj, kada u javnosti dođe do poskupljenja nekih energenata, za koje se pretpostavlja da učestvuju u cijenama svih ostalih usluga, vrlo je vjerovatno da će se i ovaj slučaj, koliko god neopravdano, koristiti za povećanje cijena”, mišljenja je ekonomista Igor Gavran.

U prilog građanima ne ide ni činjenica da je izvoz električne energije iz BiH u drastičnom padu, a situacija s prirodnim gasom daleko je od idealne, zbog čega bi ponovo mogli da se okrenu grijanju na ugalj i drvo. Međutim, pojedini stručnjaci stava da je posljednja korekcija cijena opravdana i godinama unazad, očekivana. Da je ovo početak, najave su i iz Elektroprivrede, jer višemilionski dug treba nadoknaditi. Ali, zar ponovo preko leđa najugroženijih kategorija?

Više odgovora u prilogu donosi Tatjana Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare