“Slijedi politička Premier liga”: Ko s kim pregovara?

Vijesti 28. jan 202322:07 0 komentara
F.Z./N1

Raspada li se Osmorka? Kakvo je povjerenje unutar SDP-a? Ima li parlamentarne većine, odnosno hoće li je činiti neko drugi? Brojna su pitanja otvorena nakon jučerašnjeg glasanja za delegate državnog Doma naroda. Nakon što je postalo jasno da SDP, kao najjača stranka Osmorke, neće imati niti jednog delegata, iz te stranke najavljuju grube političke igre i poručuju - punim kapacitetom preuzimamo procese - drugi koalicioni partneri ili "Sedmorka".

Lider SDP-a je ogorčen. Pored 16 delegata u federalnom, niti jedan njihov kandidat nije izabran za državni Dom naroda. Zamrzava status SDP-a u Osmorci, navodno je najavio Nikšić u upozoravajućem pismu koalicionim partnerima. Dok ne odluče šta dalje. Ali budući razgovori, očito, neće biti ugodni. “Partnere ćemo staviti tamo gdje im je mjesto”, kažu iz rukovodstva stranke.

“Slijedi vrlo oštar, jak i brutalan odgovor prema onima koji su u okviru Osmorke, Trojke ili Šestorke kako se već zove, postupili mimo dogovora, mimo razgovora i mimo zdravog razuma. I mislim da će upoznati i Nermina Nikšića i SDP u ponedjeljak kakvi smo kad budemo iznevjereni, a to nije dobro”, najavio je potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović.

Mijatovićeva prijetnja partnerima: Spremite se, upoznat ćete Nermina i SDP!

SDP je stabilan, i dogovor je ispoštovao do kraja, za razliku od partnera, kaže Mijatović. NES, SBiH i Pokret za nove generacije nisu glasali za delegate SDP, već svoje, iako liste, tvrdi, nisu ni trebali imati. No lider Pokreta za nove generacije ne vidi ništa sporno u jučerašnjem glasanju, posebno ne obrise neke druge vlasti.

“Osmorka i dalje postoji jaka na Federaciji BiH, na državnom je nivou gospodin Zlatko Miletić u svojim istupima rekao, i evo ponavljamo da ćemo u potpunosti podržavati rad kolega iz Osmorke. Pokret za nove generacije ne sudjeluje ni u kakvom razgovoru neke nove prekompozicije niti u nekom razgovoru oko nove vlasti”, izjavio je predsjednik pokreta “Za nove generacije” Damir Marjanović.

No iz SDA su sigurni – do novih razgovora i dogovora će doći. I za to su otvoreni.

“Sve ono što je ranije potpisano očigledno je bilo preuranjeno. Mi smo otvoreni za razgovore, rekli smo ovdje da niko nema potreban kapacitet i valjda doći do tog kapaciteta i mi ćemo razgovarari sa svima koji imaju poslaničku snagu odnosno kapacitet kako bi se osigurale većine uključujući i SBiH i NES”, rekao je delegat SDA u Domu naroda FBiH Muamer Zukić.

U svakom slučaju, nezadovoljstvo u SDP-u među članovima raste. Svjesni su da, ukoliko NES i SBiH pređu za sto sa SDA, od dosadašnje koalicije neće biti ništa.

Pred liderima stranaka Osmorke, tačnije u utorak, je očito neugodan razgovor. Šta će im poručiti predsejdnik SDP-a dogovorit će ranije na kolegijju vrha stranke. Od sljedeće sedmice počinje politička Premijer liga, najavljuju iz SDP-a, a kažu, vidjet ćemo kako će se u njoj snaći seoski klubovi.

Više u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!