Slobodan Braco Dimitrijević za N1: Moj otac spasio je Baščaršiju od rušenja

Vijesti 22. jan 202421:44 1 komentar

Bosna i Hercegovina je dijelom Zapada - smatra svjetski priznati umjetnik Slobodan Braco Dimitrijević - dodavši kako je dodatno bogatstvo ove zemlje upravo činjenica da ona kao dio svoga nasljeđa nosi i orijentalnu tradiciju.

Bosanskohercegovački konceptualni umjetnik Slobodan Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti, gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 govorio je o svojim umjetničkim djelima koja se danas nalaze širom svijeta u najprestižnijim muzejskim prostorima čineći dio stalnih postavki od londonske Tate Gallery, MoMA Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, MNAM Centeru Pompidou, Britanskom muzeju u Londonu, Ludwig Museumu Cologne i mnogim drugima.

Dimitrijević, rođen u Sarajevu 1948. godine rekao je u razgovoru za N1 kako “ponosno nosi Sarajevo u sebi” obilazeći sve kontinente svijeta sa svojom umjetnošću.

“Onaj ko se rodi u Sarajevu, taj je spreman za život na cijeloj planeti. Mi smo dio Zapada, iako su se neki trudili da to ne budemo. Sarajlije u sebi nose vjekovni kosmopolitizam”, rekao je Braco Dimitrijević za N1.

“Nekad bih rekao da je biti Sarajlija zapravo titula, više nego geografska odrednica rođenja. Biti Sarajlija podrazumijeva nešto plemićko u duhu. Bilo mi se lako nositi s tim i vrlo rado bih isticao činjenicu da je Sarajevo u meni i da ga nosim po svijetu”, dodao je.

Poznanstvo s Titom

On je podsjetio na to da je 40-ih godina prošlog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata, njegov otac Voja Dimitrijević spriječio rušenje Baščaršije.

“Postojale su tendencije da se Baščaršija sruši i da se ondje napravi naselje poput Grbavice. On je nazvao Tita i tražio da se Baščaršija sačuva. Znale su to mnoge Sarajlije”, rekao je Slobodan Braco Dimitrijević u razgovoru za N1 prisjećajući se svog oca.

“Bilo bi uredu da mu se da ime ulice na području Centra ili Starog grada, umjesto ulice koja mu je dodijeljena na Dobrinji”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare