Slovačke osuđenike u BiH mami dobra klima i sigurnost od zatvora

Vijesti 07. mar 202417:12 0 komentara
Screenshot/Detektor

Trojica visokorangiranih slovačkih sigurnosnih dužnosnika nakon zatvorskih kazni za korupciju utočište su pronašli u Bosni i Hercegovini, odakle pažljivo prate kako nova slovačka vlada mijenja Krivični zakon koji bi im mogao umanjiti kazne. Jedan od njih konačno je pristao govoriti za Detektor.

Slovak Jan Kalavsky danas se osjeća sigurno i uživa u klimi jugoistoka Bosne i Hercegovine. U Trebinju je kupio kuću s bazenom i pokrenuo mali biznis – iznajmljuje bicikle – dok ga u Slovačkoj čeka sedmogodišnja zatvorska kazna.

Ovaj dugogodišnji član Nacionalne agencije za kriminalitet, specijalizovan za rukovanje snajperom, osuđen je na sedam godina zatvora zbog curenja informacija iz službe. Dobro obučeni vojnik i policajac u četrdesetim godinama početak novog života u Trebinju pronašao je prije dvije godine.

Odmahnuo je rukom i odvezao se kada su ga novinari Detektora pronašli prije nekoliko mjeseci. Danas je pristao razgovarati za emisiju TV Justice.

Dok odluke i sporost domaćih vlasti da izruče njega i još dvojicu osuđenih dužnosnika izazivaju ljutite reakcije u Slovačkoj, gdje pomno prate šta će BiH odlučiti, Kalavsky je u Trebinju opušten.

“Ovdje se osjećam dobro“, kaže na početku razgovora.

Ovaj pripadnik slovačkih sigurnosnih službi u karijeri je napredovao do vođe operativnog tima Nacionalne agencije za kriminalitet (NAKA). Problemi za Kalavskog počeli su 2021. godine kada ga je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke optužilo za curenje informacija i saradnju s kriminalnim podzemljem.

Presudu na višegodišnji zatvor nije dočekao u Slovačkoj jer je pobjegao u BiH. U novembru 2023. godine novinari Detektora i ICJK-a su pronašli Kalavskog u Trebinju, ispred moderne kuće s bazenom, gdje je registrovana i firma za iznajmljivanje električnih bicikala, no tada je samo odmahnuo rukom i odvezao se u džipu Honda čeških registarskih oznaka.

Sredinom februara 2024. godine ipak je pristao na razgovor, nakon što je Detektor objavio istraživanje u kojem otkriva da se on i drugi slovački službenik kriju u BiH.

Dovozi se električnim biciklom, jednim od nekoliko koje iznajmljuje i reklamira putem stranice Turističke zajednice Trebinja. Na početku je izričit da ne želi pričati o sudskom procesu u Slovačkoj i želi da razgovor bazira na svoj biznis i ljepotu života u Trebinju.

Ali nije izdržao dugo prije nego što je počeo detaljno govoriti o procesu zbog kojeg je izbjegao iz zemlje.

“Radio sam cijeli život na nivou države. Pobjegao sam ovdje zbog toga. Bojim se za život, neću da se više vraćam u Slovačku”, kaže on.

“Tražim azil u Bosni i Hercegovini, hoću da ovdje živim, a neću da se vraćam”, objašnjava i tvrdi da su mu advokati rekli da je bolje da je u BiH.

Kada se Kalavsky nastanio u Trebinju, Slovačka je ubrzo izdala evropski i međunarodni nalog za njegovo hapšenje, a u aprilu 2022. godine priveden je u Sarajevu, nakon čega je brzo pušten. Tri mjeseca poslije, BiH je odlučila da ga ne izruči Slovačkoj. On je u međuvremenu podnio zahtjev za azil, što mu je, prema domaćim zakonima, pružilo zaštitu tokom koje ne može biti izručen sve dok traje postupak.

Kalavsky kaže da se nikada ne bi vratio u Slovačku, jer je u BiH pronašao mir.

“Razmišljam o porodici, o turizmu, o tome da hoću da radim ponovo nekakav posao koji obožavam. Volim i prirodu, zbog toga. Ali uvijek, da, negdje na početku malo razmišljam i o tome da može se dešavati svašta. Zato se i čuvam i zgledam lijevo, desno, šta možem radim. Ali inače, osjećam se dobro. Dobro spavam ovdje, nemam ovakav pritisak kakav imam kod nas u Slovačkoj“, kaže Kalavsky.

On nije jedini slovački sigurnosni dužnosnik koji je utočište pronašao u BiH, jer su u Sarajevo, odnosno Mostar, došli Marian Kučerka i Peter Gašparovič, osuđeni za korupciju.

Sagovornici Detektora koji su u Slovačkoj pratili sudske procese vjeruju da oni sada čekaju izmjene Krivičnog zakona kojim bi im kazna mogla biti smanjena.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!