Slovenačka političarka Marta Kos – novi zamah evropskom putu BiH

Vijesti 18. sep 202419:06 1 komentar

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je Martu Kos, kandidatkinju Slovenije, za novu komesarku EU za proširenje. Ako bude potvrđena, to bi moglo dati novi zamah i evropskom putu BIH slažu se političari, ali i analitičari. Trenutno je taj put u zastoju zbog nemogućnosti političkog rukovodstva da se obećane reforme završe.

U razmaku od godinu, BiH je posjetio slovenački premijer, predsjednica, u nekoliko navrata i šefica diplomacije kako bi podržali i pomogli evropski put BiH. Nije tajna da su upravo Slovenci snažno lobirali za otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU. Prijedlog da upravo slovenačka političarka Marta Kos bude nova komesarka za proširenje EU, trebala bi dati novi zamah i evropskom putu BiH ili kako je danas ponovio slovenački ambasador u BiH.

Bivši slovenački premijer danas zastupnik u Evropskom parlamentu Marjan Šarec, kaže kako je Marta Kos dobar izbor, da je davanje resora Sloveniji bilo očekivano s obzirom i na činjenicu kako Slovenija najbolje razumije probleme regije.

I Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta IFIMes se slaže da će potvrdom slovenačke predstavnice, evropska politika proširenja biti intezivirana, no s druge strane dodaje, BiH morati uraditi svoj dio posla. Za početak obećani plan reformi.

Da li će Evropa ponovo progledati kroz prste BIH, ili ipak ne, predsjedavajuća Vijeća ministara mogla bi saznati već sutra na radnom sastanku sa predsjednicom EK na koji je pozvana zajedno sa liderima zemalja Zapadnog Balkana. U fokusu razgovora upravo plan rasta i reformska agenda.

„Evropska komisija trenutno završava procenu reformskih agendi koje su dostavile države kandidati sa zapadnog Balkana, koja pokriva oblasti od osnovnih prava do soco-ekonomskih reformi. Kada to završimo, konsultovaćemo države članice i IPA odbor za pristupnu pomoć… Ako oni daju pozitivno mišljenje, komisija će nastaviti sa usvajanjem i odobravanjem tog dokumenta i tek nakon toga ćemo zaključiti kreditne ugovore i ugovore  o zajmu sa svima, kako bi se počelo sa isplatom“, rekla je portparolka EU Komisije Ana Pisonero.

Prva tranša od 170 miliona maraka za sada je neizvjesna za BiH, jer je u Brisel poslan dokument koji ima uslovnu saglasnost četiri kantona, i nije do kraja odgovorio na tražene reforme poput ukidanja entitetskog veta. Neočekivano, odluku predsjedavajuće, Milorad Dodik danas je osudio.

Odluku Ursule Von der Lajn da resor proširenja da Sloveniji, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto nazvao je licemjerjem Balkana. Uz ostalo kazao da zemlje koje su bile najnaprednije u procesu pridruživanja žele da Oliver Varhelji i dalje obavlja dosadašnju funkciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare