Slovenački sajam zapošljavanja u BiH: Traži se sve – od šofera do programera

Vijesti 30. mar 202219:22 2 komentara
N1

Trend napuštanja BiH radno sposobnog stanovništva ne jenjava. Istovremeno, inostrane kompanije, zbog deficita na lokalnom tržištu traže radnu snagu u BiH. U potrazi za bh. kadrom posebno su aktivni poslodavci iz Slovenije. S druge strane, bh. poslodavci i ekonomisti upozoravaju da je domaće tržište rada pred velikim izazovima, te da će situacija biti još složenija ako se ne nađu sistemska rješenja. Samo u prošloj godini BiH je dnevno napuštalo 50 radnika.

Ako nema posla u BiH, ima u Sloveniji. Ovoj državi nedostaje oko pedeset hiljada radnika, a dobar dio nađu, upravo, u našoj državi. A da bi lakše došli do njih, u Sarajevu su organizovali Sajam zapošljavanja. Dan ranije održan je i u Banjaluci.

“Traži se sve. Od kuvara, električara, šofera, do programera. Ima puno mogućnosti i puno radnih mjesta se traži”, ističe nam Barbara Zonta, jedna od organizatorica.

S druge strane, domaće tržište rada je pred izazovima, ističu poslodavci i ekonomisti. Situacija će, upozoravaju, biti još složenija ako se ne nađu sistemska rješenja. A do tada… Treba se prehraniti, a novčanici su prazni.

“Žalosno, ali istinito. Ide sa lošeg na gore. Po struci sam drvni tehničar, mogao bih da radim u drvnoj industriji”, navodi posjetitelj sajma Muriz Karčić iz Sarajeva.

Oni koji su ranije otišli kažu da se nisu pokajali.

“Prije tri godine sam došao, isto ovako, kao sad, došao sam kod njih na razgovor, bio sam primljen u firmu i sada, evo me ovdje”, naglašava Nikola Vidović iz Gradiške.

Slovenački poslodavci ističu pozitivna iskustva sa radnicima iz BiH

Sajmu prisustvuje 17 predstavnika slovenačkih firmi, među kojima su i “Gorenje”, “Mlinotest”, “Postojnska jama”, “Zerox”… Posla je mnogo, ali nedostaje kadra, poručuju slovenački poslodavci. Sa radnicima iz BiH, kažu, imali su dobro iskustvo. Vrijedni su, a biraju ih i zbog toga “što su blizu, što se razumijemo, papiri zahtijevaju malo vremena, ali je okej”, ističe  Andrea Kotnik, iz slovenačke fitme “MM Količevo”.

Našim radnicima nude rad na neodređeno vrijeme, stimulaciju, nagrade, ali i pogodnosti za porodice. Osnovna plata kreće se od oko 800 do 1200 evra, ali to je, kažu, samo početak.

“Ako bismo dobili sada 20-30 radnika, kvalitetnih, sa strukom, mi bi ih odmah zaposlili jer imamo internu akademiju, gdje ih edukujemo tamo gdje još nisu jaki”, objašnjava Simon Ušaj, iz slovenačkog “Mlinotesta”.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare