“Složen problem u distriktu”: Zdravstveni radnici u Bijeloj počeli štrajk

Vijesti 03. mar 202318:32 0 komentara
N1

Zdravstveni radnici u Bijeloj kod Brčkog počeli su štrajk tražeći da se ispuni nekoliko njihovih zahtjeva. Njihove kolege svakog dana održavaju jednosatni štrajk. Primarni zahtjev je koleketivni ugovor kojeg uopšte nema, te nije regulisana ova oblast.

Zdravstveni radnici iz Bijele zahtjevaju da im se obezbijedi kolektivni ugovor, plate putni troškovi i poveća plata za deset odsto.

“Vrlo mali broj je iz lokalne zajednice, svi ostali putujemo na različitim relacijama, a nikada to nismo imali plaćeno. S obzirom na aktuelne cijene goriva i stuaciju sa inflacijom, ovo nam predstavlja veliki izdatak”, pojasnio je Luca Topalović iz Zdravstvene stanice Bijela.

“25 km u jednom smjeru za čovjeka koji živi u Brčkom, a radi u Bijeloj, to je 50 km dnevno, minimalno 300 KM toškova prijevoza i to plaća od svoje plate jer nema utvrđene te naknade”, dodaje Emir Osmanović iz Zdravstvenog centra Brčko.

Jednosatni štajk se održava i u drugim zdravstvenim ustanovama gdje se traži veće povećanje plate.

“Za 20 % za ljekare tražimo povećanje dohotka. Za medicinsko osobolje tražimo povećanje 25 %. Nije najvažniji dohodak. Mi se nismo odvažili na ovaj korak da bismo tražili nekih 200, 300 ili 400 KM. Ključna stavka i ključni zahtjev je kolektivni ugovor”, podcrtao je Samir Mujkić iz štrajkačkog odbora.

A ugovora nema jer, prilikom donošenja Zakona o radu, nisu doneseni podzakonski akti već se sve rješava internim pravilnicima, pojašnjavaju sindikalisti.

“Problem je što u Brčko distriktu nema odjeljenja za rad. Koje odjeljenje će se prihvatiti ovog? Javno pitam. Ko? Smatramo da je to greška koja se napravila pri donošenja Zakona o radu i dužni su bili u roku od šest mjeseci da donesu podzakonski akt. I evo dešava se ovo što se dešava”, izjavio je Igor Babić iz Sindikata Brčko distrikta.

Ovaj zdavstveni centar u Bijeloj kod Brčkog pruža pomoć za nekoliko hiljada stanovnika okolnih mjesta. Hoće li oni i dalje imati primarnu zdravstvenu skrb na pravi način, ovisi od dogovora sindikata i vlasti, a rezultati će biti poznati u narednom periodu.

Više detalja u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!