Slučaj Elektroprivreda HZHB: “Rad javih preduzeća treba depolitizirati”

Vijesti 12. apr 202320:23 0 komentara

A vladu Federacije još nejasno koju, staru ili neku novu, čeka imenovanje novih članova Uprave Elektroprivrede HZHB, nakon što su svi dosadašnji jučer podnijeli ostavke. Lider HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je da se radi o podmlatku kadrova, najavivši sličan scenarij i u drugim preduzećima.

Dan nakon što je generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Marinko Gilja zajedno sa ostalih šest direktora podnio kolektivnu ostavku, danas putem saopćenja za javnost obrazlaže negativan prošlogodišnji poslovni rezultat ovog preduzeća, kojem su uzrok bile visoke cijene električne energije i izrazito suha hidrološka godina. No njihova misija je navodi Gilja ispunjena, a ostavke dolaze u trenutku kada je ostvarena dobit od preko 50 miliona KM.

Saopćenje – Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne:

“S obzirom da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena. Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25%.”

O ostavci Marinko Gilja nije govorio, no kao glavni razlog u pismenom obrazloženju navodi se nužnost obnavljanja poslovnog menadžmenta novim kadrovskim strukturama, iako mandati izvršnim direktorima ističu u februaru naredne godine.

“Generalnom direktoru mandat ističe sljedeće godine 17. veljače, dakle izvršnim direktorima. Bez obzira na ove kadrovske promjene naše poslovanje se nastavlja i ni u jednom segmentu se to neće osjetiti, mi smo velika korporacija, idemo dalje, bolji i jači u svakom smislu”, kaže Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB.

Da se radi o podmlatku kadrova, potvrdio je i lider HDZ-a. Ostavka direktora dogovorena je ranije kako bi se šansa dala novim ljudima, a upravo je to nova politika HDZ-a, kazao je Čović, najavljujući kadrovska osvježenja i u drugim preduzećima.

“Nešto slično desit će se u Elektroprijenosu BiH, slično će se desiti ovih dana i u HT Eronetu Bosne i Hercegovine, ali sve za dobro. Ne da bi se netko na bilo koji način doživio ugroženim, nego da damo šansu novim ljudima, kao što smo su Vladi Federacije predložili nova imena, kao što smo u Vijeću ministara dali nova imena, kao što ćemo u Vladi ove županije jednostavno dati jednu novu poruku”, dodaje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

U pozadini cijele priče stoji dovođenje kadra još bližeg stranci, članova porodice i kumova na ključne pozicije, saznaje novinarka Kristina Spajić-Perić.

Po izjavama Dragana Čovića riječ je o podmlađivanju, ali vidimo da je to dovođenje kadra još od ranije, pa čak kako čujemo i nekoliko članova obitelji na ključne pozicije, mislim da ovdje nema nikakvih dodatnih novosti unatoč preporukama EU da se javna preduzeća trebaju depolitizirati jer imamo stranački kadar u svim Elektroprivredama”, mišljenja je Kristina Spajić-Perić, urednica hercegovina.info portala.

A nakon što je Nadzorni odbor prihvatio ostavke sedam direktora, na redu je Vlada Federacije koja bi trebala imenovati vršitelje dužnosti. Dok se to ne desi, sve poslove obavljat će dosadašnja uprava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!