Slučaj iz Lukavca otvorio je Pandorinu kutiju: Otkud dječaku pištolj?

Vijesti 20. jun 202319:20 0 komentara

Nakon šest dana od nemilog događaja u Lukavcu, kada je učenik pucao u nastavnika, Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj vandrednoj sjednici, odlučila imenovati interresornu grupu sačinjenu od svih relevantnih insitucija u ovom kantonu koji bilježi porast maloljetničke delinkvencije.

Naime, Odgojni centar TK prošle godine je imao oko 40 maloljetnika, a ove godine samo do aprila je imao već 35 zahtjeva. Bit će riješen i problem smještajnih kapaciteta dječije psihijatrije za šta će, za početak, ovaj kanton izdvojiti 800.000 KM.

Podsjetimo, prošle sedmice, bivši, maloljetni učenik škole „Lukavac Grad“ u Lukavcu, pucao je u nastavnika. Učenik je bio problematičan, premještan iz škole u školu, a nadležne institucije upoznate sa tim problemom nakon brojnih prijava, tvrde da su radile svoj posao.

Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona je kazao:

“Radile su ono što stoji u informaciji. Kada ustanovimo i našim određenim istragama koje trebamo provesti u okviru ministarstava, da je određena osoba odgovorna za činjenje ili nečinjenje, naravno da ćemo tražiti odgovornost”, kazao je Halilagić.

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK je kazao:

“Kada su policijski službenici posjestili kući roditelja ovog djeteta, završila je na način da je provjerom utvrđeno da ne posjeduje oružje, a za koje smo poslije utvrdili da je bilo u vlasništvu djeda koji je umro u inostranstvu. Obavijest o tome je naknadno došla. Gdje je završila, utvrdit ćemo to naknadno. Ono što se znalo da u domaćinstvu kojeg čine otac i sin, nema registorvanog oružja. Tu je policija stala”. 

Policijski izvještaji su prosljeđivani nadležnom centru za socijalni rad kojem je maloljetnik prepušten na daljnje postupanje.

Fadil Alić, ministar za rad i socijalnu politiku TK kaže da će izvršiti stručni nadzor.

“Nivoi Federacije i kantona, emitovanjem svake godine sve više prava, opterećuje djelatnike Centra za socijalni rad i mi njih pretvaramo u administrativne radnike koji nemaju vremena dovoljno vremena da se bave stručnim poslom. Mi ćemo izvršiti stručni nadzor nad radom Centar za socijalni rad”. 

Informacije o slučaju iz Lukavca su opširne, ali ne i dostupne javnosti.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK je kazao:

“Vi ćete razumjeti da je riječ o djetetu i o djeci. Postoji dokumentacija na gotovo 100 stranica. Tu su zapisnici nastavničkih vijeća, izjave u pisanoj formi. Pošto se radi o djeci, to ne može biti dostupno javnosti. Nego smo naveli da je škola postupila i da je te informacije dala”, istaknuo je.

Kantonalna vlada imenovat će radnu grupu koja u roku od 45 dana, treba dostaviti izvještaj i predložiti konkretne korake kako da se ubuduće spriječe incidenti poput ovog iz Lukavca. TK će inicirati i spuštanje starosne granice za prestupnike, jer maloljetnik do 14 godina ne može krivično odgovarati.

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK je kazao da predlaže da Krivični zakon BiH dopuni sa krivičnim djelima onemogućavanja maloljetnim licima pristup naoružanju o obučavanju za rukovanje oružjem. To su trenutno djela koja nisu propisana Krivičnim zakonom.

Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona je dodao:

“Želimo biti inicijatori društvenih razgovora na ovu temu. Dakle, ovo se tiče, prije svega institucija koje trebaju raditi svoj posao, ali se tiče i građana i roditelja koji se moraju uključiti u ove procese i svakog nivoa vlasti”. 

Slučaj iz Lukavca otvorio je Pandorinu kutiju punu problema, propusta, neznanja, nedjelovanja, nefunkcionalnosti i nedogovornosti kompletnog sistema. Sve po matrici, kriv je neko drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!