Slučaj “Memić”: Tužilaštvo traži pooštravanje kazni Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu, odbrane ukidanje presude

Vijesti 02. feb 202414:18 0 komentara
F.Z./N1

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište pred Trećestepenim vijećem Suda, a na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrane Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca obrazložili žalbe koje su uputili na presudu Apelacionog odjeljenja Suda BiH kojim su optuženi oglašeni krivima za davanje lažnog iskaza, odnosno zloupotrebu položaja u predmetu "Dženan Memić" i osuđeni na zatvorske kazne.

Drugostepenom presudom koju je izreklo Apelaciono odjeljenje Suda BiH, Alisa Ramić je proglašena krivom za davanje lažnog iskaza i osuđena na dvije i po godine zatvora. Dupovac je pak dobio tri godine zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Istom presudom, Ramić je oslobođena za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pomoć počiniocu nakon krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja, a Dupovac za organizovani kriminal u vezi sa protivpravnim posredovanjem i pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. Također, tom presudom otac Alise Ramić Zijad Mutap, policajac Josip Barić, te Muamer Ožegović, recepcioner hotela Crystal na Ilidži, pravosnažno su oslobođeni.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Tužilaštvo traži maksimalne kazne

Na ovu presudu žalbe su, kako je to danas kazao predsjedavajući Vijeća sudija Darko Samardžić, izjavili i Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih.

Tužilaštvo se, naime, žalilo na visinu sankcije optuženima, te od Suda traži da presudu preinači u tom dijelu i da optuženima izrekne maksimalne kazne predviđene za krivična djela za koja su oglašeni krivima. Advokati Alise Ramić Nina Kisić i Goran Dragović žalili su se zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene odredaba krivičnog zakona, te od Trećestepenog vijeća zatražili da optuženu oslobodi optužbi.

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović žalio se također na bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede krivičnog zakona, te od Suda tražio da presudu preinači i optuženog oslobodi od optužbi ili da se alternativno proglasi nenadležnim u ovom slučaju i predmet proslijedi stvarno nadležnom sudu za ovu vrstu krivičnih djela, odnosno u ovom slučaju Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić, koji sa tužiocem Dubravkom Čamparom zastupa optužbu u ovom slučaju, u kratkom obrazloženju žalbe naveo je da su u pisanoj žalbi detaljno naveli argumente zašto traže maksimalnu kaznu. Kazao je da je presuda Apelcionog vijeća “apsolutno pravična”, ali da smatraju da su kazne za optužene morale biti veće zbog posljedica koje su nastale počinjenim krivičnim djelima.

– Davno je bio februar 2016. godine kada je porodica Memić krenula da traži pravdu. Tome je doprinijela Alisa Ramić svojom šutnjom, pa evo već osam godina imamo nerazjašnjen slučaj – kazao je Hasanspahić, piše Faktor.

S druge strane, kako je dodao, Dupovac je bez naloga suda i tužilaštva prikupljao dokaze.

– Nijedan snimak videonadzora prikupljen na taj način nije vidio svjetlo dana pred pravosuđem. Smatramo da su ove činjenice doprinijele tome da otac Dženana Memića danas umjesto do vodi unuke u školu hoda po sudovima – rekao je Hasanspahić.

Ponovio je kako su to “sve posljednice radnji Alise Ramić i Hasana Dupovca i da oni zbog toga zaslužuju maksimalnu kaznu”.

Dupovac se obratio sudu

Advokati optuženih danas nisu detaljno obrazlagali svoje žalbe, tek su kazali da ostaju pri pisanim žalbama koje su dostavili Sudu.

Tročlanom sudskom vijeću, koje osim sudije Samardžića čine još i sudije Hilmo Vučinić i Redžib Begić, kratko se obratio samo Hasan Dupovac. Kako je kazao, nije imao namjeru da se danas obrati Sudu, ali da ne može prešutjeti ono što je danas kazao tužilac. Još jednom je pred Sudom ponovio da ništa od onoga što iznosi Tužilaštvo nije tačno. Ponovio je da je nezakonito izuzeti reanault clio za šta se tereti završio tamo gdje i na desetke dokaza prikupljanih tokom istrage ovog slučaja. Također je kazao da tužilac navodi da videonadzori koje je on navodno izuzimao niko nikad nije vidio i namjerno prešućuje kako su oni navedeni i pobrojani u presudi Vrhovnog suda FBiH, kao i a su pred Sudom BiH svjedočili pripadnici MUP-a KS o tome ko je snimke izuzimao, kao i da su pregledavani u MUP-u KS.

– Tužilac dobro zna da su ti snimci pregledavani. Ta dva snimka su od prvog dana u istrazi. Tužilac Ćato Meris je pred sudom kazao kako ih je Hasan Dupovac uredno obavještavao šta se dešava u istrazi – kazao je, između ostalog.

Dodao je i kako 30 godina radi u policiji i da je već pred penzijom, ali da će, ma kakva presuda bila, on nastaviti da se bori za pravdu kako se njegovim kolegama ne bi desilo da im se sudi zbog toga što su radili svoj posao.

Za vrijeme izlaganja Hasana Dupovca, oštećeni Muriz Memić je napustio sudnicu, jer, kako je to kazao kasnije ispred Suda, “ne može više slušati njegove laži”.

Sudsko vijeće na kraju je kazalo da će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!