“Slučaj N1-BH Telecom pokazuje kako će se voditi kampanja i šta očekuje medije”

Vijesti 30. aug 202216:50
N1

"Očekujemo tešku kampanju koja neće biti posvećena interesima građana već političkim prepucavanjima", kazala je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja "BH novinari" za N1. Istakla je kako su medijski radnici ugroženi i da je za samo jedan dan Linija za pomoć novinarima zabilježila tri poziva. Rudić je navela kako ulazimo u fazu u kojoj je najteže biti novinar, te navela slučaj N1, odnosno najavu BH Telecoma da će ugasiti signal naše medijske kuće na svom kablovskom operateru.

“Mediji će sami morati razviti strategije kako da se zaštite. Od medija se mnogo očekuje, ali nisu dobili nikakvu podršku. Pa ni tokom pandemije i BiH je jedina u regiji koja to nije učinila. Posljednji slučaj, kako ga ja zovem, N1 i BH Telecom, pokazuje kako će se voditi politička kampanja i šta očekuje sve medije poput N1, koja je zaista zauzela veliki dio informativnog prostora u BiH i ima veliki uticaj i podršku građana. Ima nešto što građane privlači, a to su vrlo različiti i pluralni izvori informacija”, kazala je Rudić u Danu uživo.

Smatra kako nije ovo sve slučajni te da to nije politički dobro.

“Posebno nije dobro što se pokušava prikazati da postoje dvije strane u sukobu, a cijeli slučaj je vrlo jednostavan. Iz perspektive udruženja BH novinari, ono što je za nas indikativno je ko osporava pravo N1 televiziji da radi ono što je najavila, a nema zakonsku obavezu. N1 nema zakonsku obavezu da pravi predizbornu kampanju, a provjerila sam u RAK-u i rekli su mi da ste već prijavili debate, što govori koliko N1 odgovorno postupa prema javnostima i treba građanima”, kazala je Rudić.

Za kritike koje su upućene N1 zbog saopštenja u kojem se navodi da strukture SDA godinama upravljaju ovim javnim preduzećem, kazala je kako je bitno informisati građane.

“Zbog ekonomskih interesa se pokušava pokazati da novinarstvo nije važno. Bitno je da jedan medij poput N1 televizije aktivno participira u predizbornoj kampanji, daju doprinos građanima, obuči ih kako glasati i zašto je važno da imaju priliku iskazati svoje mišljenje o političkim kandidatima. Htjela bih istaći  da ono što BH Telecom sada pokušava raditi, nema zakonsku prepreku. Sve je u skladu s pravilom RAK-a, član 79. i direktivom EU iz 2010. godine. Ali kada govorimo o tome ko upravlja BH Telecomom, ko je direktor i na koji način se vodi bitka u tom svijetu kablovskih operatera, na koji način se vrši distribucija, nije uvijek sve što je po zakonu uvijek i moralno, društveno korisno i u interesu javnosti. Mi zagovaramo da se usvoji zakon o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija jer onda ćemo imati priliku da regulišemo odnose između vlasnika medija i unutar medijskih kuća”, zaključila je Rudić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad