Slučaj skakanje po tribini: “Sve u skladu sa svjetskim standardima”

Vijesti 11. apr 202317:08 0 komentara
N1/Screenshot

Teniski savez Republike Srpske saopštio je da je ispitivanje tribinskih nosača na terenima u Banjaluci obavljeno u skladu sa svjetskim standardima i ni na koji način nije ugrožena ničija bezbjednost, pa tako ni kadeta Policijske akademije koji su u tom procesu učestvovali, dok je utvrđeno da konstrukcija posjeduje i više nego potrebnu nosivost.

Povodom pisanja pojedinih medija o zloupotrebi kadeta, iz Teniskog saveza su napomenuli da je ispitivanje tribinskih nosača izvedeno u skladu sa standardom “JUS U.M1.047” /Ispitivanje konstrukcija probnim opterećenjem i ispitivanje do sloma/.

“Ispitivanju je pristupljeno nakon detaljnog pregleda dokumentacije, kontrolnog proračuna, uvida u ateste ugrađenih materijala i izvještaja nadzornog ineženjera”, naveli su iz Teniskog saveza i dodali da konstrukcija tribina ni u jednom trenutku nije bila kritična u pogledu nosivosti.

Iz Teniskog saveza su naglasili da je svjetska praksa da se tribine ispituju ljudskom navalom, te harmonizovanim skakanjem.

“Ispod tribinskih nosača nalazio se tim eksperata sa postavljenim instrumentarijem za praćenje statičkog i dinamičkog ponašanja konstrukcije. Tribine su projektovane na korisno opterećenje od 750 kilograma po metru kvadratnom, dok je ostvareno opterećenje sa kadetima iznosilo oko 500 kilograma po metru kvadratnom”, navedeno je u saopštenju.

Iz Teniskog saveza napominju da su kadeti pozicionirani na način da je dio sjedio na klupama, a dio je stajao okolo, te da su praktično svi uticajni dijelovi nosača bili opterećeni.

“Ovo predstavlja opterećenje koje se nikad više neće desiti na konstrukciji. Dobijeni ugibi nosača su 0,10 milimetara /praktično zanemarivo/ i manja su od računski dobijenih, što potvrđuje da konstrukcija posjeduje i više nego potrebnu nosivost”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su, osim ugiba, praćene i pojave prslina kojih nije bilo ni pod maksimalnim opterećenjem.

Iz Teniskog saveza Republike Srpske ističu da organizator ATP “Srpska open 2023”, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, planira i preduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir u Banjaluci protekao u najboljem mogućem bezbjednosnom ambijentu.

“Osim angažovanja policijskih službenika, MUP Republike Srpske je omogućio da za potrebe našeg turnira kadeti Policijske akademije budu volonteri na ovom turniru, za šta smo im posebno zahvalni”, istaknutno je u saopštenju Teniskog saveza Republike Srpske.

Iz Saveza su ukazali da kadeti Policijske akademije već sada pomažu u pripremama oko organizacije turnira, a tokom turnira njihova uloga biće višestruka – od usmjeravanja publike, kontakta sa obezbjeđenjenja, do pomoći na tehničkim teniskim turnirima.

Podsjećamo, N1 je pitao stručnjake postoje li drugi načini provjere izdržljivosti, te šta bi bilo, i ko bi kriv, ako se dogodi tragedija. Šta su nam stručnjaci rekli pročitajte na linku:

Pitali smo stručnjake: Da li sa ljudima testirati izdržljivost konstrukcije?

Banjaluka će od 16. do 23. aprila biti domaćin teniskog turnira “Srpska open” na kojem će ljubitelji tenisa imati priliku da vide najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića, kao i druge teniske zvijezde.

Osim Đokovića, u Banjaluci će igrati Andrej Rubljov, Stanislas Vavrinka, Borna Ćorić, Gael Monfis, Rišar Gaske, Laslo Đere i Filip Krajinović.

“Srpska open 2023” je ATP turnir iz serije 250 koji se nakon dvije uzastopne godine u Beogradu ove godine održava u Banjaluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!