Smajić: Da li je Forto “potopio” nastup Nikšića o smanjenju zaduženja ili Trojka puca po šavovima?

Vijesti 20. sep 202416:19 0 komentara
Facebook

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (SBiH) komentarisao je današnju press konferenciju koju su održali lideri stranaka Trojke (SDP, NS i NiP), navodeći, između ostalog, da se s njima ulazi u novo dužničko ropstvo.

Naime, danas je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto komentarišući državni budžet spomenuo i zaduženje. Shodno tome, rekao je da zagovara i da će zagovarati da se BiH zadužuje na svim nivoima vlasti.

“Evo ja vas pitam, ako imate platu od 1.000 KM, da li ćete za 20 KM mjesečno otplaćivati kredit da kupite stan ili za 200 KM mjesečno, zavisno o kojem nivou vlasti govorimo. Niti je Kanton Sarajevo prezadužen, niti je Federacija BiH prezadužena, niti BiH. Zagovaram, i to ću nastaviti u narednom periodu, da se BiH jako zadužuje na svim nivoima vlasti kako bismo izgradili infrastrukturu koja je europska i koju naši građani zaslužuju. Ne želim više donaciju 50 godina starog tramvaja iz Istanbula, ne želim to. Želim nov tramvaj, najbolji i najskuplji, jer naši građani to zaslužuju. Možemo li se dogovoriti oko toga da 20 posto za Federaciju i 30 posto za cijelu BiH nije zaduženost, je li se iko bavi makroekonomijom? Osim ovih iz opozicionih stranaka, lažnih makroekonomista… Trideset posto odnos dug prema BDP-u je ništa. Pogledajte evropski pokazatelj u evropskoj zoni – 86 posto je zaduženost. Kako ćemo kupiti nešto što je novo ako se ne zadužimo? Treba da štedimo 20 godina, pa da građani čekaju još 20 godina nešto što je novo i što je evropsko?”, rekao je Forto. 

Na sve to je uslijedio odgovor Smajića koji je, prije svega, rekao da ne treba previše replicirati na današnju press konferenciju Trojke jer su, kako dodaje, rekli mnogo toga na svoju štetu.

“Pa je dovoljno da javnost sama donese svoje zaključke. Potrebno je samo podsjetiti na neke od poruka, a najzanimljivija je arogantna izjava predsjednika Naše stranke Edina Forte da će nastojati zadužiti Bosnu i Hercegovinu što više. Pošto je to bila zajednička konferencija SDP-a, NiP-a i NS, onda ispada da je Forto samo javno iznio šta je buduća politika Trojke?”, upitao je Smajić.

Dalje je na Fortinu izjavu ustvrdio da li je on tvrdnjama o zaduženju “direktno potopio nastup federalnog premijera Nermina Nikšića?

“Koji je neuvjerljivo objašnjavao kako je smanjio zaduženje Federacije BiH. Postavlja se opravdano pitanje, ili Nikšić ne govori istinu, ili Trojka puca po šavovima? Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nije mogao sakriti nervozu dok se bavio politikanstvom umjesto činjenicama, pa ga ne vrijedi puno komentarisati. Koliko govori istinu potvrdio je svojom izjavom kako je SAD najznačajniji partner Bosne i Hercegovine, dok MiP BiH u isto vrijeme ne popunjava upražnjene diplomatske pozicije u našoj amabasadi u Washingtonu. U kuloarima Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH se zna da je MiP tražio da se umanje plate bh. diplomatama, između ostalog i u Americi”, poručio je Smajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!