Smajić: Opozicija može samo neprestano pozivati na propuste i čekati 2026. godinu

Vijesti 22. jul 202418:52 0 komentara

Za sedam mjeseci rada državna vlast predložila je tek osam zakonskih rješenja od kojih je šest usvojeno. Tek na polovini godine državne institucije dobile su budžet. Umjesto dogovoru koalicija je sklonija međusobnim sukobima i otrovnim strelicama. Rad vlasti na državnom nivou analizirali smo sa Džemalom Smajićem, delegatom SBIH-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na početku razgovora je kazao da lideri aktulne vlasti vole izaci u javnost i davati “lažna obećanja građanima BiH”. Istaknuo je da u tome prije svega prednjače političari iz Trojke.

“Unaprijed su sve znali”

“Na kraju šta smo vidjeli? Vidjeli smo da su sve zemlje u regionu dobile ta sredstva osim BiH. Svjesno su obmanjivali javnost. Meni je najjači argument bio kad smo dobili nacrt budžeta po hitnoj proceduri, i tamo sam vidio da nije naznačena ni jedna stavka od tih sredstava koja je trebala dobiti BiH Planom rasta. Znači da su bili svjesni toga da BiH neće ispuniti sve uslove od kojih se to očekuje”, naveo je Smajić.

Vladajuća koalicija je svjesna toga šta se od njih očekuje, smatra on, i dodaje:

“Od 103 uslova koje je tražila Evropska komisija, navodno je ispunjeno 110. Oni su unaprijed znali da BiH neće povući ta sredstva. Odgovorna je vlast na državnom nivou, to jest koalicija stranke Trojke, SNSD i HDZ. Obećali su nam ubrzani evropski put, a rezultat je da jedina BiH iz regiona neće povući sredstva Plana rasta.”

Ne razmišlja se o smjeni VM

Oni kao opozicija, dodaje, mogu samo neprestano pozivati na ove propuste, i čekati 2026. godinu, kao i pokušati spriječiti.

O mogućoj smjeni Vijeća ministara BiH, kazao je, da se o tome nije vodio razgovor, niti o tome razmišljaju.

“Ne mislim da će partneri dozvoliti da se to desi. Posebno nije u interesu Dodiku i Ćoviću da mijenjaju partnere, zato što su od partnera stranaka Trojke, sve sto se moglo dobiti od institucija BiH, oni su dobili”, zaključio je Smajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!