Smanjuje se zagađenje vode iz GIKL-a? Stiže novo postrojenje

Vijesti 24. mar 202419:47 0 komentara

Lukavački GIKIL jedan je od najvećih izvoznika, ali i zagađivača okoline. U svrhu zaštite okoliša, ove sedmice pušten je pogon za tretman otpadnih voda koje u budućnosti više ne bi trebale zagađivati rijeku Spreču i okolno zemljište.

Tehnološke vode iz procesa koksovanja su toksične za okolinu ako se ne vrši njihov tretman. Prvo se radi predtretman tehnonološki otpadnih voda na pogonu amonsulfata, potom ide biološko pročišćavanje.

“Do sada se ta voda pročišćavala na postorjenju koji je izgrađen na nekadašnjoj njemačkoj tehnologiji i s obzirom na zastarjelost i povećanih zahtjeva za kvalitetom vode koja se ispušta u prirodne recipijente, ukazala se potreba da se izvrši nadogradnja”, rekao je Jasmin Pandurović, inžinjer tehnologije.

Zahtjevan projekat i inovativno tehnološko rješenje jednistveno je u regiji, tvrde oni koji su radili na njemu.

“Prva faza je bila automatizacija i optimizacija pogona za bološko pročišćavanje sa dehidracijom mulja, a druga faza je podrazumijevala izgradnju novog pogona za tercijarnu orbadu otpadne vode fizikalno hemisjkim postupkom gdje smo dobili pročišćenu vodu kva litete koja u potpunosti zadovoljava kriterije za ispust u otvorene vode”, istaknuo je Irdin Imamović, iz firme „Borplastika Eko“ Tuzla.

Projekat je vrijedna dva miliona KM i veoma je bitan, naglašavaju iz ove kompanije.

“Oni raniji ekološki incidenti se mogu uvijek pojaviti i u svim zemljama je incident moguć. Što se tiče normalnog procesa, mi smo radili na normalizaciji, optimizaciji i sigurnom djelovanju odvijanja procesa i kroz normalne tokove, sigurno neće više ništa otići u vodotoke”, kazao je Albin Suljić, direktor GIKIL-a.

Prema istraživanjima ekologa, GIKIL je najveći zagađivač vode, zraka i zemlje u Lukavcu i šire, a kroz ispuste vode u Spreču, putem mulja i plavljenja, zagađivala su se okolna poljoprivredna zemljišta. Može li novi projekat to promijeniti?

“Ako se pojavi riba u rijeci, znači da je to uspješan projekat. Ali to je samo segment. Nama ekolozima i građanima Lukavca, u pogledu zaštite zraka i našeg bitisanja ovdje, ne znači. Znači puno za ekologiju i durštvo ovo što su učinili, ali je to jedan mali segment”, kazao je Bejazet Okić, Forum za zaštitu okoliša, Lukavac.

U budućnosti je planirana instalacija mašine za bezdimno punjenje koja treba smanjiti emsije koje trenutno ispušta. Inače, kompanija ima okolinsku dozvolu do 2027. godine uz redovno izvještavanje prema resornom ministarstvu i relevatnim institucijama.

Rijeka Spreča poznata je po tome što trpi mnoge zagađivače. Iz GIKIL-a tvrde da će ubuduće u nju ispuštati prečišćenu i prerađenu vodu koja neće zagađivati ni biljni ni životinjski svijet u vodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!