Smijenjena premijerka ZDK Amra Mehmedić: Ovo će ući u historiju, oklijevala sam da podnesem ostavku zbog građana

Vijesti 17. okt 202313:31 1 komentar
N1

Nova većina Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je izglasala smjenu premijerke tog kantona Amre Mehmedić, a nakon što su prošle sedmice izglasali nepovjerenje. Zastupnici nove većine očekivali su da će Mehmedić sama podnijeti ostavku nakon izglasavanja nepovjerenja, ali ona to nije učinila. Sada je za medije otkrila i zbog čega je oklijevala u ovoj odluci.

Novu većinu optužila je za kršenje Poslovnika Skupštine ZDK.

“Izglasani zaključci su izazvali velike nedoumice u smislu pravnog tumačenja. Skupština je izglasala nepovjerenje Vladi ZDK i tražila da Vlada ZDK podnese ostavku, Zatim su donijeli zaključak o oduzimanju svih ovlasti Vladi u tehničkom mandatu, a koju akti, propisi, Ustav i Zakon o Vladi ZDK ne definišu. Nalazimo se u situaciji u kojoj se nikada nismo našli i ući ćemo u historiji po ovome. Skupština je tražila ostavku Vlade, a u Ustavu i Poslovniku nije propisan rok. Zastupnici SDA su sudili da to mora biti odmah”, navela je sada već bivša premijerka.

Navela je kako su čekali sastanak Zakonodavnopravne komisije kako bi znali kako da postupe te je izrazila žaljenje što nije bilo komunikacije s novim rukovodstvom.

Potom je navela zbog čega je oklijevala da podnese ostavku.

“Ja sam prva nestranačaka premijerka ZDK. Razlog zbog čega sam oklijevala da podnesem ostakvu je taj jer nemamo novog mandatara i ne znamo kada će biti imenovana nova vlada, a nemamo definisan tehnički mandat. To imate u KS. Smatrala sam nedogovornim prema grđanima ZDK da podnesem ostavku, a da ne znam u kojem pravcu idemo”, kazala je Mehmedić.

Nova hitna sjednica Skupštine ZDK: Smijenjena premijerka

Bivši zastupnik HDZ-a u Skupštini ZDK Ivo Tadić kazao je kako su očekivali da premijerka podnese ostavku, ali s obzirom da to nije učinila nakon posljednje sjednice Skupštine, danas su to zvanično i izglasali.

“Ne znam zbog čega se uporno toliko želi ostati duže vremena kada je u pitanju Vlada ZDK. Nekorektno je bilo, prije desetak danda kada je došla nova parlamentarna većina, stavljeno je novih 40 tačaka, dijelila se sredstva, raspisali konkursi itd”, rekao je Tadić.

Na pitanje hoće li HDZ biti dio nove većine, rekao je da vjeorovatno neće, ali da konačnu odluku trebaju donijeti organi stranke.   Na tvrdnje da su zakazivali sjednice mimo poslovnika rekao je da je suvišno diskutovati o tome.

SDA-ov zastupnik Alija Ogrić kazao je kako će SDA predložiti novog mandatara seljdeće sedmice, kada očekuje i imenovanje nove vlade.

Damir Memić, SDP-ov zastupnik, sada već u opoziciji, kazao je također da je nova većina kršila poslovnik zakazujući hitne sjednice.

“Nova palamentarna većina je na prethodnoj sjednici usvojila zaključak o smjeni premijera. Mi iz SDP-a ističemo da mora neko rukovoditi kantonom do imenovanja nove valde jer mi u ZDK imamo zakonsku rupu gdje nije propisano ko rukovodi kantonom do imenovanja nove vlade. To treba riješiti i propisima po uzorima na KS gdje treba navesti da vlada u ostavci ili tehničkom mandatu obavlja sve poslove do imenovanja nove vlade”, naveo je Memić.

Novi mandatar bi navodno trebao biti Nezir Pivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare