“Smiješna ideja da samo Hrvat koji ujutro ogrne šahovnicu može u Predsjedništvo”

Vijesti 03. jun 202210:48 > 13:31 7 komentara

Profesor washingtonskog Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer u intervjuu za N1 otkriva šta misli o ideji "legitimnog predstavljanja", o tome ko je kriv za propast reforme izbornog zakona te o tome šta je devedestih poručio hrvatskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini.

Serwer u intervjuu za N1 poručuje kako za propast reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini krivi ne jednu ili drugu, nego sve strane koje učestvuju u njoj, i Izetbegovića i Čovića i međunarodnu zajednicu.

“Ja krivim sve njih. Mislim da je ova ideja od početka osuđena na propast. Činjenica je da je potrebno popraviti Ustav, a ne Izborni zakon. Stvaranje trećeg entiteta bio bi samo ogroman korak unazad. Pravi smjer za politiku i za ustav u BiH je ka jednoj osobi, jednom glasu, ne u krivom, nego u pravom smjeru”, kaže Serwer.

Na pitanje šta misli o konstantnim zahtjevima za legitimnim predstavljanjem u BiH, Serwer ističe kako je davno dok je bio specijalni izaslanik za Federaciju objasnio Hrvatima u BiH koja bi bila najbolja stragtegija za njihov napredak u BiH. A, o samom zahtjevu ima jednostavnu poruku.

“Smiješna je ta ideja da samo Hrvat koji se svako jutro ogrne u šahovnicu, zaslužuje biti u Predsjedništvu”, izričit je Serwer.

Kako Serwer gleda na trenutna geopolitička kretanja i kako bi se to moglo odraziti na region Balkana posebno na Bosnu i Hercegovinu pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad