Sociolog o ubistvu u Sarajevu: Postali smo, a to je jako opasno, tolerantni na zločin

Vijesti 30. jan 202419:19 2 komentara
N1/ F.Z.

Ubistvo 19-godišnjaka na sarajevskoj raskrsnici šokiralo je cijelu regiju. Navodno je tragičnom događaju predhodila svađa u saobraćaju koja je za epilog imala jednog smrtno stradalog, dvoje ranjenih i traumu za porodice i građane koji godinama žive u strahu od različitih oblika nasilja koji ugrožavaju živote.

Ovo ubistvo nije uzrok, već posljedica kolektivnog stanja društva u kojem preživljavamo i taloženja patoloških stanja, kaže sociolog Vladimir Vasić koji već godinama upozorava na nepovratno oboljelu zajednicu kojoj je godinama zanemaren odgoj mladih.

“Oni probleme rješavaju vatrenim oružjem, nasiljem, upravo pucanjem, to su vidjeli. Vidjeli su od nas odraslih, nas koji smo plasirali njima te medijske sadržaje, nas odraslih koji nismo osudili te sadržaje, nas koji smo pogledali snimak koji kruži internetom nakon ubistva, postali smo, a to je jako opasno – tolerantni na zločin”, tvrdi sociolog Vladimir Vasić.

Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjeni zločin uhapšen je A. Š. rođen 2000. godine u Sarajevu i predat u nadležnost Tužilaštva KS. Na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo “Ubistvo” za koje je predviđena kazna više od 10 godina.

“Iz člana 166 stav 2 tačka B. Ova tačka B precizira “ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju”. Također jučer u poslijepodnevnim satima slobode su lišena još dva muškarca 37 i 24 godine zbog sumje u pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela”, kaže glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.

Građani u strahu, ali nažalost ne iznenađeni jer su na ugroženu sigurnost navikli.

Više u prilogu Sunčice Lukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare