Softić: Današnja odluka Vijeća ministara spasila Bevandu sankcija

Vijesti 06. jun 202218:28 > 21:46
N1

Safet Softić zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za N1 je komentarisao današnju odluku Vijeća ministara BiH kojom je usvojen Nacrt budžeta za institucije BiH te samim time izdvojen i dio sredstava za održavanje Općih izbora 2. oktobra ove godine. Iznio je stav i za nove američke sankcije koje su uvedene Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske, rekavši da je upravo današnja odluka Vijeća ministara "spriječila" još neka imena da se nađu na tom spisku.

“Današnja odluka Vijeća ministara je ustvari neki pokušaj spašavanja obraza HDZ-a koji je dosad blokirao sve ove aktivnosti u vezi sa finansiranjem izbora i mislim da su u uskoj korelaciji ova današnja odluka Vijeća ministara i odluka američke vlade o sankcijama u BiH (sankcije Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske op.a.). Mislim da nije slučajno da ove odluke budu istog dana i mislim da su, osim, odlukom Vijeća ministara spašeni, ne samo obraz HDZ-a, već i još neka imena koja su se vjerovatno trebala naći na takvoj listi. Tu mislim prije svega na onoga ko je u Vijeću ministara, a to je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH. Mislim da je bilo sasvim logično za očekivati, čak je bilo i nekih nezvaničnih razgovora o tome da bi Bevanda mogao ‘platiti’ cijenu za politiku HDZ-a i mislim da je današnja odluka u tom smislu prevenirala određena imena”, rekao je Softić.

Pitali smo Softića očekuje li da će visoki predstavnik u BiH ipak reagovati u vezi sa finansiranjem izbora s obzirom na to da Centralna izborna komisija nije zadovoljna odlukom Vijeća ministara navodeći da izdvojena sredstva nisu dovoljna.

“Ukoliko CIK ne može sa ovim iznosom sredstava (9,7 miliona KM umjesto traženih 12,5 miliona KM, op.a.), ne može dalje nastaviti, mislim da može i da će se kroz budžet dalje namiriti ovaj nedostajeći dio. Ukoliko to bude uslov, mislim da će gospodin Christian Schmidt intervenisati sutra ili prekosutra da se i taj dio završi. I mislim da će intervenisati samo u smislu finansiranja izbora ništa više od toga”, dodao je Softić.

CIK: Današnja odluka Vijeća ministara ne omogućava održavanje izbora u BiH

Na listi sankcija SAD-a od danas su Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH jer nije dozvolio imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH i Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske koji je bio saglasan sa osnivanjem entitetske Agencije za lijekove. Softić ističe da se zapravo nikada ne zna ko će se sve naći na toj listi iako se uvijek špekuliše o imenima.

“Uvijek nas na neki način iznenade imena na tim listama. Čavara je vjerovatno platio cijenu opstrukcije FBiH u posljednje četiri godine, ne samo kada je riječ o imenovanju sudija, već i o formiranju Vlade FBiH. Očekujem da na toj listi bude još imena do izbora, da li će to biti ovih dana i da li će biti neko i iz SDA, kao što maloprije rekoh, to niko ne zna i nezahvalno je bilo šta po tom osnovu prognozirati. Mislim da američka vlada ima svoje kriterije na osnovu kojih donosi takve odluke”, naglasio je.

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

Mišljenja je da su ovakve poruke Amerike jasne kao i njihov stav prema Dejtonu i BiH.

“I teško da može ko vjerovati da će Vlada RS ići sa daljim destruktivnim radnjama (prijenos nadležnosti op.a.), ali moramo biti spremni i na takvo nešto jer nezahvalno je prognozirati šta čovjek može uraditi kada je stjeran u ćošak i kada ne zna šta raditi. U ovom slučaju smatram da je Milorad Dodik zaista svojom politikom doveo, ne samo sebe i svoju stranku, već i entitet RS doveo u jednu zaista nezahvalnu poziciju”, poručio je Softić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad