Softić: Niko u Srbiji nije brao cvijeće dok je ovdje bio krvavi rat

N1

Član Predsjedništva SDA Safet Softić je za N1 govorio o konačnoj presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosima u SDA posebno o navodima Alme Čolo da Sebija Izetbegović zapravo upravlja ovom strankom.

Prvo je Softić pohvalio izjavu glavni tužioca Serge Brammertza da je presudom Simatoviću i Stanišiću potvrđeno da u BiH nije bio građanski, već međunarodni sukob.

“On kao glavni tužilac je ovom presudom skinuo tu hipoteku da se u biH vodio građanski rat, da on ima karakter međunarodnog sukoba i da se ovom presudom ova dva visoka funkcionera srbijanske službe Državne bezbjednosti okarakterizirani kao UZP.. To je najznačajnija poruka ove presude”, kazao je Softić.

Također, za njega u drugom planu je dužina kazne a primarno je sam karakter koji je ovom presudom utvrđen kojeg je ilustrovao ovako:

“Niko u Srbiji nije brao cvijeće dok je ovdje od 1992. do 1995. godine bjesnio krvav rat”, rekao je Softić.

Brammertz: Potvrđeno da u BiH nije bio građanski, već međunarodni sukob

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Kada je riječ o sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za njega je ona pokazatelj da parlamentarna većina “trojke”, HDZ BiH i SNSD ne radi ništa, kako u parlamentu tako i u Vijeću ministra BiH.

“Ono što rade prilično je netransparentno. Interesantno je bilo pitanje Šefika Džaferovića upućenoj predsjedateljici Vijeća ministara BiH o istočnoj i južnoj interkonekciji. Iz njenog odgovora je sasvim jasno da je ono što su mediji pisali o Južnoj interkonekciji čista prevara u odnosu na Istočnu. Za Istočnu je pokrenuta procedura, za Južnu je data preporuka Vladi FBiH”, istakao je Softić.

Napuštanje Alme Čolo iz SDA

Tvrdnje nekadašnje članice SDA Alme Čolo da ovom strankom upravlja Sebija Izetbegović, a ne njen suprug Bakir Izetbegović, Softić to smatra preteškim riječima.

“Kada bi to bilo tako to ne bi bila stranka i ne znam u čemu je Alma Čolo pronašla argumente za tako tešku kvalifikaciju”, rekao je Softić.

https://n1info.ba/tag/alma-colo/

Šemsudin Mehmedović na čelu SDA?

Softić uviđa da Šemsudin Mehmedović ima ambicije da na Kongresu SDA bude kandidat za lidera ove stranke, što on smatra legitimnim ukoliko Mehmedović ispuni formalne procedure. Međutim, Mehmedović kao njegov stranački kolega za Softića nije adekvatan izbor za “lidera najjače stranke”.

“Što se tiče kapaciteta, nisam baš siguran da je moj izbor”, rekao je Softić.

Nova većina u Brčkom i upitna u FBiH

Kada je riječ o većini u Brčko distriktu, ona je za Softića na “krhkim nogama” i može doći do rekonstrukcije.

“Ona je stvar trenutka u kojem se ta Osmorka osjetila da je zajedno i napravili su to što su napravili i nakon toga  i predstavnik Stranke za BiH dobio poziciju gradonačelnika. Sada je to potpuno drugačija situacija”, kazao je Softić i pojasnio da je “očigledno da nema većine u federalnom parlamentu nakon formiranja vlasti”,

“Većina koja je vještačka i formirana tako kako jeste”, objasnio je Softić i dodao da prema nametnutim odlukama visokog predstavnika može se sada pokrenuti utvrđivanje, kako kaže, da li je bilo “kupovine zastupnika odnosno njihovih glasova za podržavanje aktuelnog saziva Vlade FBiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare