Softić: Obilježavanje Dana RS u predgrađu Sarajeva je neviđena provokacija

Vijesti 10. jan 202317:58 2 komentara
N1

Potpredsjednik SDA Safet Softić danas je u Danu uživo komentarisao akutelne političke odnose u BiH, uz osvrt na obilježavanje 9. januara, Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, te formiranje vlasti u narednom periodu.

Softić je kazao da je ovogodišnje obilježavanje 9. januara premašilo sva očekivanja.

Ovogodišnje Dodikovo obilježavanje 9. januara je premašilo sva očekivanja. Dodik je došao na kilometar od Sarajeva, od državnih institucija, praktično da plazi jezik svim Sarajlijama koje su bile bombardovane četiri godine od te iste vojske da kažem, prema tome mislim da je to jedna očigledna provokacija koja je prešla sve granice. Zato je možda i reakcija SDA bila žestoka, ali imamo ovdje Ured Visokog predstavnika koji je nadležan da spriječi svako antidejtonsko djelovanje“.

“Očigledno je da situacija u kakvoj se našao Dodik njemu omogućava da ovoliko raširi krila”, kazao je Softić.

Ja sam rekao ko je prvi pozvan i prozvan da djeluje u ovakvim situacijama, to su oni koji su garantirali sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Ovo je antiustavno djelovanje, zbog toga je naša primarna reakcija bila ka Uredu visokog predstavnika koji je sa blagom reakcijom osvrnuo se na ovo i ništa posebno izuzev zabrinutosti nismo čuli“, pojasnio.

Da li bi stvari bile drugačije da je Dodik sa SDA u koaliciji?

“Šta bi Dodik uradio da je sa SDA u koaliciji, to je hipotetička stvar ali dolazak ovdje, nadomak, u predgrađe Sarajeva je zaista jedna neviđena provokacija”.

Ništa se ne mijenja i nakon reakcija povodom obilježavanja 9. januara?

Ovo su politički stavovi koji se iznose, ali kada vi na neki način ugađate Dodiku kako bi on bio poželjan partner za formiranje vlasti, to stvara atmosferu za Dodika da bude ovako raspojasan“.

Softić je poručio da smatra da je javnost čula dovoljno o tome kako “Osmorka” funkcioniše.

Ja mislim da je javnost puno toga čula o tome kako ta tzv. Osmorka funkcionira i to od članova Osmorke, ne od SDA. Isključite SDA u ovoj situaciji, imate lidere stranaka Semira Efendića i Nermina Ogreševića koji su uzburkali javnost onim čime su iznijeli, pa i Zlatka Miletića kojeg lično poznajem kao jednog izvanrednog policajca i čestitog čovjeka. Ja sam se zgrozio kada sam slušao intervju Zlatka Miletića, da je to došlo do te granice da tako funkcionira taj “politički projekt”. Ako je to tačno što je on iznio, da pojedini lideri zovu ambasadore sa sastanaka i uključuju na spikerfone, to su zaista skandali međunarodnih razmjera. Ali, ja ustvari ništa drugo ozbiljno nisam očekivao od ovako nekoherentne skupine stranaka“.

Ističe da smatra da je logičan slijed događaja da “Osmorka” neće dugo trajati.

Ja mislim da je to logičan slijed događaja, očekivao sam da će formirati državnu i federalnu vlast ali da to neće dugo trajati. Ovo pokazuje da je tu puno više nesklada i puno više rogova u vreći nego se to moglo pretpostaviti. Mi se držimo onoga što su nam dali birači na izborima. SDA je ubjedljivo najjača stranka u BiH bila i prije ovih izbora i poslije ovih izbora. U državnom parlamentu ima 9 poslanika od 42. Šta se u međuvremenu pokušava napraviti da se SDA istisne, to je više na obraz onih koji to čine i koji to rade nego SDA“.

“Postoje centri moći koji upravljaju procesima u BiH. Projekt Osmorke je nečiji projekt, nije slučajno došlo do toga”.

Zašto je SDA u lošim odnosima sa nekim ambasadorima?

“Ne mislim da smo u lošim odnosima sa stranim ambasadorima, ja na to gledam potpuno drugačije. Imao bih šta kazati da imamo više vremena. Nikad do sada koliko se dugo bavim politikom nisam mogao razumjeti da je SDA problem, a da to nisu SNSD i HDZ. Tu političku matricu ja uopće ne mogu da razumijem zašto je to tako”.

Ukoliko “Osmorka” 17. januara da glas HDZ-u, HDZ će sa SNSD-om imati osam poslanika u Domu naroda i imati će prostu većinu koja je potrebna za donošenje skoro svih odluka u Domu naroda. To je pred nama za 7 dana, pa ćemo vidjeti koliko je Osmorka principijelna, a pogotovo koliko je prinicpijelna za one stvari koje su prigovarali SDA. Moje informacije govore da su oni Čoviću već obećali te glasove“, kazao je Softić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare