Šolts za N1 o navodnom non-paperu: Mir u BiH je i mir u EU

Vijesti 15. apr 202116:59 > 20:11 0 komentara

Doktor Igor Šolts, bivši slovenski europarlametarac, gostovao je u emisiji Dan uživo, gdje je komentarisao dokument koji je objavio slovenski portal necenzurirano.si u kome se govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, a koji je, navodno, odaslan na adrese evropskih zvaničnika.

Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske. Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

Otkako se u javnosti pojavila priča o non-paperu uz navode da ih je poslao sam Janež Janša – što on negira – stižu brojne reakcije: poziv na rat, ne postoji mirni razlaz.

Šolts je za N1 rekao kako ima mnogo špekulacija u vezi sa postojanjem dokumenta, ali da je najvažnije upozoriti na to da bilo kakve takve inicijative su se i u prošlosti pojavljivale i da je Evropska unija više puta jednoznačno rekla da su takvi pozivi jako opasni za stabilnost na Balkanu, stabilnost regije, i da oko toga mora biti jasan stav.

Svaka promjena granica ili unitarnost ili znači veliku opasnost i vodi u rizik da se latentno stanje provodi u opasnu igru“, komentarisao je Šolts.

O tome može li se taj navodni non-paper realizirati, Šolts je rekao kako se nada da “imamo toliko pameti i historijskog pamćenja da znamo gdje takve inicijative i takvi pozivi mogu da idu”:

Iz tog razloga treba biti jako pažljiv i pravovremeno reagirati. Kad sam ja bio u Evropskom parlamentu bilo je inicijativa o mijenjanju granica i inicijativa o rješavanju granica i sporazuma poput Beograd- Priština i tada je bio jasan stav da nema nikakvih mijenjanja teritorija i kao primjer toga su naveli situaciju u Bosni. Možemo špekulirati ko ima interese za takve ideje, nekad iz vana dolaze a nekad iznutra. Jasno je da je BiH specifična i unutra toga treba tražiti mirna rješenja“; naveo je za N1.

Naveo je i da je zvanični stav Slovenije da je uvijek podržavala približavanje Zapadnog Balkana evropskim integracijama i da je BiH nudila pomoć u okviru različitih projekata.

O izjavi poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da “Janša želi dovršiti plan Milošević-Tuđman”, Šolts je rekao da ni sa kim nije razgovarao o tim pitanjima, ali da bilo kakve takve ideje i završavanje neke priče raspada Jugoslavije samo vode u nove sukobe te on smatra da postoje mnoga druga rješenja i da je to prije svega unutrašnje pitanje i odgovornosti politike unutar BiH.

Ako se takve stvari pokažu za istinite, onda se otvara potpuno druga razina pitanja i odgovornosti, jer jasno je da takvi pozivi predstavljaju ogroman rizik za stabilnost i s kakvim pravom se neko ili neka inicijativa može miješati u unutrašnji razvoj događaja u jednoj suverenoj državi“, naglasio je Šolts u Danu uživo.

O Dejtonu…

U prošlosti se u različitim incijativama govorilo o tome šta bi bilo ako bi bilo, odnosno ako bi došlo do nekih otcjepljenja. Sjećam se prije nekoliko godina bilo je velikih špekulacija da je to interes između velikih sila kako do kraja riješiti balkansko pitanje, ali se pokazalo da se istorija uči kroz mnoge godine i da je mir u BiH i mir u EU“, komentarisao je.

Na pitanje trebaju li građani da se plaše da će izbiti novi sukob, Šolts je odgovorio: “Ja se iskreno nadam da ne, iz sveg srca da se nikad ne ponovi ono što se dešavalo na tom prostoru u zadnjem ratu jer nema oprosta, nema nikakve misli koja vodi u sukobe jer u takvim slučajevima samo jedna iskra može da eksplodira sa posljedicama, tako da inicijative koje vode nužno u konflikt treba zatvarati već u početku”.

Znamo da u BiH važi Dejton, da za sada važe pravila, a da li smo zadovoljni sa njima ili ne, to moraju reći građani BiH, ali ono što sam više puta rekao je da treba udružiti sve snage da se pravovremeno riješe takve ideje jer otvara ogromna pitanja i postoji veliki rizik za nove konflikte koji nisu u interesu za BiH“, kazao je.

Naveo je i da BiH mora imati zajednički stav, bar što se tiče vanjske politike jer, kako je istakao, kad dolazi do unutrašnjeg nesklada, tu se stvara veliki prostor za različite manipulacije, tako da treba uložiti sve snage bar do tih ključnih pitanja da se dođe do konsenzusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!