S&P prvi put Federaciji BiH dao kreditnu ocjenu B+/B, evo šta to znači

Vijesti 03. jun 202416:12 0 komentara
F.Z./N1

Rejting agencija Standard & Poor's prvi je puta objavila kreditni rejting Federacije Bosne i Hercegovine s ocjenom 'B+/B' i stabilnim izgledima, predviđajući privredni oporavak i rast prihoda.

“Stabilni izgledi odražavaju naše stajalište da će političko okruženje predstavljati izazove za financijsko planiranje, no predviđamo da će privredni oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i da će inflacija prestati pritiskati potrošnju”, objavili su iz S&P-a.

Pojasnili su da zbog toga Federaciji BiH dodjeljuju krediti rejting ‘B+/B’ i stabilnim izgledima.

S&P cijeloj Bosni i Hercegovini daje rejting B+ i stabilne izglede.

Procjenjuje kako će proračunski viškovi te pristup tržištu omogućiti da Federacija BiH održi stabilnu razinu likvidnosti.

Očekuje i smanjenje zaduženosti, uključujući i onu javnih poduzeća.

Loš scenarij koji bi vodio snižavanju ocjene prema S&P-u predstavljali bi visoki kapitalni izdaci te poremećaj u pristupu FBiH izvorima financiranja.

“To bi moglo biti posljedica znatnih nepovoljnih promjena u tržišnim uvjetima ili eskalacije međuvladinih napetosti koje su umanjile spremnost vanjskih i domaćih vjerovnika da osiguraju financiranje državi”, pojasnili su iz međunarodne agencije.

Prema S&P-u, FBiH djeluje u složenom nacionalnom političkom okruženju koje karakteriziraju etničke napetosti i neravnoteža moći, što ometa procese planiranja i izrade proračuna.

Procjenom kuće Standard & Poor's pohvalio se federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta BiH Vojin Mijatović, navodeći kako je to najbolji odgovor opoziciji te “još jedan dokaz” da je Federacija BiH vođena trenutnom vladom, “ekonomski i politički jedini faktor stabilnosti u Bosni I Hercegovini”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!